Специално обръщение за важната роля на лидерите в образованието направи директорът на ОУ „Райна Княгиня” и учредител на фондация „Световен образователен форум България” Мария Гайдарова

Училищни директори от България взеха участие в Петата международна конференция на Македонската асоциацията на училищни директори в Скопие. Инициативата беше подкрепена  от Европейската асоциация на училищни директори в лицето на нейния председател  Барбара Новинек от Словения. Заместник-министърът по образование на Република Северна Македония -Елизабета Наумовска, запозна директорите от страната и гостите от Сърбия, България, Словения, Хърватска, Босна и Херцеговина, Черна гора с предизвикателствата на училищните лидери в работата им за изграждане на качествен образователен процес. Поздравителен адрес беше лично връчен на  всеки участник от президента на Северна Македония Зоран Заев.

Специално обръщение по време на  конференцията беше поканена да направи Мария Гайдарова, директор на ОУ” Райна Княгиня” и учредител на фондация „Световен образователен форум България” От името на българските директори  тя благодари за партньорството на своите европейски колеги и говори за важната роля на лидерите в образованието.

В тридневната програма участниците дебатираха теми за менторство на новите директорите, функциите и задълженията им, дигитализацията в класните стаи, рисковете и предизвикателствата при управлението на училищата. Организаторите на форума бяха организирали и посещения на различни видове училища.

“Имаме общи проблеми и предизвикателства, но ние в България сме направили сериозна крачка напред по отношение на дигитализацията, подобряването на средата и включването в разнообразни проекти за извънкласни дейности. Осъществяваме партньорства с различни институции, включително по отношение на кариерното ориентиране. Чрез този обмен на добри практики и споделен опит винаги идват нови идеи  как да подобрим работата си и как да бъдем по-ефективни в ежедневните ни усилия за обучение на учениците”, коментира Мария Гайдарова.