Художничката от Габрово Ива Пенчева е избрала Пловдив за финалните 20 метра от килима за Гинес
Художничката от Габрово Ива Пенчева е избрала Пловдив за финалните 20 метра от килима за Гинес

Последните части от дълъг 100 метра килим от коприна ще довършат днес и утре пловдивски деца с усет към изобразителното изкуство.  След няколко месеца инициаторът на идеята – художничката Ива Пенчева, ще направи  произведението на килимарското изкуство да бъде вписано в Книгата на рекордите „Гинес”.

Хрумката за изработването на килима от деца и възрастни е на габровската художничка, която преподава в детска  школа за приложни изкуства. Рисуването на килима е започнало в Габрово и е продължило във Варна, Бургас и София. Всички тези градове бяха кандидати за титлата „Европейска столица на културата”, затова и естественият избор на място, където изработката на копринения килим да приключи, е Пловдив, който ще бъде столица на европейската култура през 2019 г.

Днес и утре Ива кани деца и възрастни от града на тепетата да се включат в масовото рисуване в Градския дом на културата, където е подредена изложба с платната от коприна – част от най-дългата картина на България. Те трябва да направят финалните 20 метра от килима.

„Старая се всичко да бъде изработено детайлно, обяснявам на всеки поотделно, защото рисуването върху коприна е магия. Трябва да спазваме темата „Традицията е модерна”, като се придържаме към символиката на българската роза, птицата, шевицата. Използваме различни цветови гами, като всеки нюанс носи своята символика – червеното е на здравето, синьото – на морето и небето, жълтото – на слънцето, а зеленото е на тревата”, обяснява Ива.

Това е втора инициатива на Ива Пенчева, която през миналата година организира рисуване върху коприна също в няколко града – Габрово, Варна, Бургас, София и Велико Търново. Акцент в композицията тогава бяха годишните времена, а сега се залага на традиционни за килимарството сюжети като цветя  и птици.

DSCF3947DSCF3949