Младите мениджъри от МГ, Търговската и Английската управляваха успешно собствена компания и заеха призовите места в индивидуалното, първа и трета позиция в отборното класиране

Отбор „Dizone“ (11. клас) от МГ „Акад. Кирил Попов“ спечели националната надпреварата „Виртуално предприятие” 2018, която се организира за 17-ти пореден път от “Джуниър Ачийвмънт България”.  Младите предприемачи се пребориха за отличието в конкуренция с представители на гимназии от цялата страна. Общо осем отбора от Пловдив, Русе и Видин достигнаха до финалите на тазгодишното състезание. Основната им задача беше  да покажат уменията си в управлението на виртуални компании.  Третата позиция в отборната надпревара също е за Пловдив, горд е Огнян Димитров – ръководител на школата по мениджмънт към Центъра за подкрепа на личностното развитие и национален обучител по програмите на “Джуниър Ачийвмънт”.

Освен в отборната надпревара, учениците решаваха и индивидуален тест по икономика, зададен в началото на състезанието, който, заедно с отборното класиране, определи и персонални победители в играта. Първо място беше заето от Антон Иванов от пловдивската МГ, на второ се класира Иван Караджов от ЕГ “Пловдив”, а трето бе за Кристиян Николов от Национална търговска гимназия в Пловдив. Всички призьори ще получат едногодишна стипендия от МОН.

„Виртуално предприятие” е образователно онлайн състезание, организирано на национално, европейско и световно ниво. Тази година в програмата се включиха общо над 150 отбора с над 600 ученици от 20 населени места, които се състезаваха онлайн в продължение на 3 месеца. Участниците във виртуалната игра стартират онлайн компании при равни условия и вземат решения за шест основни показателя на произвеждания продукт: цена, обем на производството, маркетинг, капиталови инвестиции, развойна дейност и благотворителност. Решенията им трябва да са съобразени с реалната пазарна среда и макроикономическата политика. Крайното класиране се осъществява чрез Индекс на пазарното представяне, който сравнява резултатите по предварително зададени критерии.

Състезанието се организира на национално, европейско и световно ниво. В България „Вируално предприятие” е включено в официалния календар на МОН.