25 ученици от СУ „Пейо Яворов” гостуваха на турски семейства,  наши учители обмениха опит с колеги от гимназия „Вахит Туна”

Какво е да си на училище от 8.30 до 16 часа и какъв е режимът в турските гимназии научиха ученици от СУ „Пейо Яворов”, които гостуваха на свои връстници в Чанаккале. В продължение на една седмица пловдивските момчета и момичета делели един чин с младежите от „Вахит Туна”, която е най-реномираната гимназия в региона. За да учат в нея, ученици от съседни селища се налагало да пътуват по 50 километра дневно в едната посока.

Посещението на 25 пловдивски ученици и петима учители е първото по международен проект за обмяна на идеи и добри практики, разработване и реализиране на международни проекти по програма „Еразъм+”.

Младежите представили едни на други своите училища и градове. 11-класникът Милен Паунов презентирал СУ „Пейо Яворов” на английски език, а турските ученици получили като подарък тениски с логото на училището, чийто патрон е един от най-големите поети на България. Директорът Сашка Кръстева изпратила за своя колега кристален плакет. Той пък отвърнал на жеста с пластика на Троянския кон.

Нашите тийнейджъри били изненадани, че в училището няма безжичен интернет, така че мобилните телефони по никакъв начин не били пречка за нормалното протичане на часовете. Когато поискали да изпратят покани за приятелство във Фейсбук на новите си турски приятели, се оказало, че повечето нямат профили в социалната мрежа, тъй като не били навършили 18.

„Впечатлени сме от гостоприемството и от реда в училището. В гимназията няма звънци. Часът свършва, когато учителят прецени. А започне ли урокът, не можеш да видиш никого по коридорите. Всеки ден има по един родител, който доброволно дежури в училището и е в помощ на учителите и директора”, разказа преподавателят по химия и ръководител на групата Петър Петров.

Домакините приветствали гостите с богата танцова и музикална програма, а съвместният турнир по волейбол още повече сплотил учениците от двете държави.

Яворовци разгледали Военния музей, посветен на битката при Чанаккале през 1915 година – една от най-известните от Първата световна война. Начело с Мустафа Кемал Ататюрк турската армия успява да защити територията си от чуждите войски и градът печели името ”Чанаккале – непревземаемия”. Направили разходка до Троя, Асос и остров Бозджаада, наричан райското кътче в Егейско море.

През октомври учители и ученици от Чанаккале ще върнат визитата на пловдивските си приятели.