10 деца и младежи със специални образователни потребности от Пловдив и Асеновград играха на финалите с Великобритания

Сребърен медал спечели отборът по хокей на трева на Спешъл Олимпикс България на Световните летни игри в Берлин. Най-младият ни тийм изигра 12 мача срещу отбори с дългогодишни традиции в този спорт като Германия и Великобритания. На финала нашите хокеисти заеха второто място в група Trophy като отстъпиха от отбора на Великобритания с 2:4.

Хокеят на трева бе представен като демонстрационен спорт на 16-тите Параолимпийски игри и бе една от тринадесетте програми в света, за които бе дадена квота за участие. Отборът е млад, както заради възрастта на своите атлети (15 – 25 г.), така и заради скорошното му създаване и краткото време  за подготовка – едва шест месеца. В него влизат десет деца и младежи със специални образователни потребности от Регионален център за подкрепа процеса на приобщаващо образование, които са от Пловдив и Асеновград, водени от националния треньор и ресурсен учител Димитър Георгиев. Заедно с тях бе и Георги Ангелов, който тренира вратарите на „Спартак“ и участва активно в подготовката на параолимпийците.

Нашите хокеисти играха 4 мача, като показаха надмощие във всеки от тях – с Германия, Чили, Парагвай, Чехия. Така попаднаха в група Trophy заедно с Парагвай, Пакистан и Великобритания.

Отборът ни се подкрепя от Ротари клуб София интернешънъл, а консултант е председателят на Българската федерация по хокей на трева проф. Антонио Антонов.

„За краткото време, което имахме за подготовка, се представихме над очакванията и повече от отлично. Не ни достигна опита за да завоюваме златото, но видяхме потенциала от развитието на хокея за хора в неравностойно положение и ще се целим един ден да достигнем световния връх“, сподели националният треньор Димитър Георгиев.