Новата Рейтингова система на МОН класира висшите училища по 100 индикатора

 

Пловдивските висши училища са национални лидери в 11 професионални направления от общо 52, показват оповестените днес резултати от Рейтинговата система за 2023 година. Тя класира 51 акредитирани висши училища по 100 индикатора, които измерват различни аспекти – учебен процес, учебната среда, социално-битови и административни услуги, научна работа, престиж, реализация на пазара на труда, доходи и регионална значимост. Включени са допълнителни индикатори за броя на съвместните програми на български висши училища с партньори от чужбина, при които се издава както българска, така и чуждестранна диплома на завършилите. Миналата година пловдивските вузове водеха в 12 направления.

Техническият университет, под чиято шапка е и пловдивският филиал, отново е начело в шест професионални направления – „Електротехника, електроника и автоматика“, „Енергетика“, „Комуникационна и компютърна техника“, „Машинно инженерство“, „Общо инженерство“ и „Транспорт, корабоплаване и авиация“. И по шестте вузът запазва лидерската позиция от последните шест години. Университетът е на осмо място в направление „Администрация и управление“ и на второ – в „Информатика и компютърни науки“ и „Математика“. Заема седма позиция в професионално направление „Педагогика“.

Аграрният университет традиционно е начело в две професионални направления – “Растителна защита” и “Растениевъдство”, като при „Животновъдство“ заема отново второ място. Вузът се изкачва с две позиции – от шеста на четвърта, при „Науки за земята“. В “Туризъм” дърпа от шесто на пето място. В “Общо инженерство” е най-видим напредъкът – от девето на пето място, като преди две години АУ е бил на тринадесето място. В „Икономика“ се изтегля от дванадесета на единадесета позиция.

Пловдивският университет отстъпва лидерството при появилото се преди пет години професионално направление в Рейтинговата система – „Теория и управление на образованието“, и се нарежда на трето място. Измежду пловдивските висши училища при ПУ динамиката е по-голяма в различните направления в сравнение с предходни класации. От осма позиция се изкачва до трета в направление „Социални дейности“, събирайки еднакъв брой точки с Югозападния университет. Отново е пети по „Информатика и компютърни науки“. От десето място отива на девето по „Икономика“, запазва четвъртото място по „История и археология“. Изкачва се с една позиция – от четвърта на трета, във филологическото направление. Продължава да е на второ място в „Биологически науки“ и на шесто – в „Политически науки“. Остава на последно място в направление „Музикално и танцово изкуство“. Слиза от втора на трета позиция в професионално направление „Педагогика“, но пък запазва второто място в „Педагогика на обучението по…“ и „Химически науки“, а при “Физически науки” от трета отива на втора. Запазва също третата позиция по „Математика“, но по „Психология“ и „Право“ слиза на четвърта. Скача от четвърта на трета в „Театрално и филмово изкуство“, в „Религия и теология“ е на трета, а във „Философия“ – на четвърта. От девето отива на осмо място по „Туризъм“. ПУ запазва десетото място в направление „Администрация и управление“, но е на последното осмо в „Машинно инженерство“.

След ПУ в направление „Администрация и управление“ остават другите пловдивски вузове, обучаващи в тази сфера – Висше училище по сигурност и икономика и Висше училище по агробизнес и развитие на регионите.

По традиция Университетът по хранителни технологии е първи в професионално направление „Хранителни технологии“, където няма и особена конкуренция. Висшето училище се изкачва от трето на второ място в „Енергетика“. В направление „Биотехнологии“ запазва второто. При „Машинно инженерство“ слиза от пета на шеста позиция. Пада с едно стъпала надолу – от десето на единадесето, по „Комуникационна и компютърна техника“. Слиза от седмо на десето място в „Общо инженерство“. Изкачва се до трета позиция в „Електротехника, електроника и автоматика“, където има равен брой точки с Висшето военно училище, Висшето транспортно училище, Русенски университет и Технически университет-Варна. С позиция нагоре е по „Икономика“ – от четиринадесето на тринадесето място заедво с Югозападния, Бургаския свободен университет и ВУСИ.

Медицинският университет в Пловдив остава лидер в направление „Медицина“, където и предходните пет години беше първи. Със същия брой точки – 73, е и МУ-София. В направление „Фармация“ слиза от второ на трето, но в „Стоматология“ се изкачва от трето на второ. Втора позиция заема и МУ-Варна. В „Обществено здраве“ отстъпва челната позиция от миналата година и остава втори, само на точка разлика от Медицински университет – София. Изкачва се от четвърто на трето място в „Здравни грижи“.

Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство запазва миналогодишното лидерство в направление „Теория на изкуствата“. В  „Музикално и танцово изкуство“ също затвърждава второто място, а в „Изобразително изкуство“ – четвъртото. Пада с позиция надолу – от четвърто на пето място, в направление „Педагогика на обучението по“.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.