DCIM/100MEDIA/DJI_0188.JPG

Медицината удържа първото място за четвърта година, правото в ПУ остава на трето, показва новата Рейтингова система на МОН

Пловдивските висши училища са национални лидери в 10 професионални направления от общо 52, показват оповестените днес резултати от Рейтинговата система за 2021 година. Тя класира висшите училища по 100 индикатора, които измерват различни аспекти – учебен процес, учебната среда, социално-битови и административни услуги, научна работа, престиж, реализация на пазара на труда, доходи и регионална значимост. Включени са допълнителни индикатори за броя на съвместните програми на български висши училища с партньори от чужбина, при които се издава както българска, така и чуждестранна диплома на завършилите.

Техническият университет, под чиято шапка е и пловдивският филиал, отново е начело в шест професионални направления – „Електротехника, електроника и автоматика“, „Енергетика“, „Комуникационна и компютърна техника“, „Машинно инженерство“, „Общо инженерство“ и „Транспорт, корабоплаване и авиация“. И по шестте вузът запазва лидерската позиция от последните четири години.

Аграрният университет и тази година е начело в две професионални направления – “Растителна защита” и “Растениевъдство”, като при „Животновъдство“ заема отново второ място. Вузът се качва с една и заема пето място при „Науки за земята“, но слиза от четвърто на място в “Туризъм”. В “Общо инженерство” и „Икономика“се нарежда на 13-а позиция.

Пловдивският университет отстъпва лидерството на появилото се преди четири години професионално направление в Рейтинговата система – „Теория и управление на образованието“. Сега се нарежда чак на четвърто място. Измежду пловдивските висши училища при ПУ динамиката е по-голяма в различните направления в сравнение с предходни класации. От трета позиция слиза на пета в направление „Социални дейности“, където има равен брой точки с Великотърновския университет. Нарежда се пети и по „Информатика и компютърни науки“, но това е отстъпление с едно място надолу в сравнение с предходната година.  Запазва деветото място  по „Икономика“ и петото по „История и археология“. Продължава да заема четвърто място и във филологическото направление. Изкачва се с едно място – от осмо до седмо, по „Политически науки“. Нарежда се на шестото последно място в направление „Музикално и танцово изкуство“. Дърпа нагоре обаче от  трето на второ място в „Биологически науки“. Втори е също така в професионални направления „Педагогика“ и „Педагогика на обучението по…“, заедно с Великотърновския университет, по “Физически науки” и „Химически науки“. Заема трета позиция по „Математика“, „Психология“, „Право“, „Театрално и филмово изкуство“.  Нарежда се четвърти по „Религия“ и „Философия“, седми е по „Туризъм“. Скача с позиция нагоре – от девета на осма, в направление „Администрация и управление“, а заедно с Югозападния университет си дели седмото място по „Машинно инженерство“.

След ПУ в направление „Администрация и управление“ остават другите пловдивски вузове, обучаващи в тази сфера – Висше училище по икономика и сигурност, Висше училище по агробизнес и развитие на регионите.

По традиция Университетът по хранителни технологии е първи в професионално направление „Хранителни технологии“, където няма и особена конкуренция. Висшето училище удържа второто място в „Енергетика“. В направление „Биотехнологии“ запазва за поредна година третата позиция, но при „Машинно инженерство“ слиза от трето на четвърто място. Що се отнася до „Комуникационна и компютърна техника“ се качва от десета на осма позиция. Най-голям спад бележи по „Общо инженерство“ и слиза от шесто на 11 място. Запазва шестото място по „Електротехника, електроника и автоматика“. Пада от 12 на 15 място по „Икономика“, заедно с Висше училище по сигурност и икономика.

Медицинският университет в Пловдив остава лидер в направление „Медицина“, където и предходните три години беше първи. Миналогодишното второ място запазват „Фармация“ и „Обществено здраве“ (1 точка разлика от първото). „Стоматология“-та за втора поредна година е на трето място. Отново трето място е отредено и на „Здравни грижи“, заедно с Медицинския университети във Варна.

Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство отстъпва първата позиция и се нарежда на втора в направление „Теория на изкуствата“. В  „Музикално и танцово изкуство“ запазва второто място, а в „Изобразително изкуство“ – четвъртото. Пада с позиция надолу – от второ на трето, в направление „Педагогика на обучението по“.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.