SONY DSC

Медицината удържа първото място за трета година, правото в ПУ остава на трето

Пловдивските висши училища са национални лидери в 10 професионални направления от общо 52, показват оповестените днес резултати от Рейтинговата система за 2020 година. Тя класира висшите училища по 100 индикатора, които измерват различни аспекти – учебния процес, учебната среда, социално-битовите и административните услуги, научната работа, престижа, реализацията на пазара на труда, доходите и регионалната значимост. В настоящото издание са включени допълнителни индикатори за броя на съвместните програми на български висши училища с партньори от чужбина, при които се издава както българска, така и чуждестранна диплома на завършилите.

Техническият университет, под чиято шапка е и пловдивският филиал, отново е начело в шест професионални направления – „Електротехника, електроника и автоматика“, „Енергетика“, „Комуникационна и компютърна техника“, „Машинно инженерство“, „Общо инженерство“ и „Транспорт, корабоплаване и авиация“. И по шестте вузът запазва лидерската позиция от последните три години.

Аграрният университет тази година е начело в две професионални направления  – “Растителна защита” и “Растениевъдство”, като при „Животновъдство“ заема второ място. Вузът слиза с две позиции и е на шесто място при „Науки за земята“, но се изкачва от пето на четвърто място в “Туризъм”, заедно с УХТ. В “Общо инженерство” запазва осмата позиция. Заема 11 място в икономическото направление.

Пловдивският университет отстъпва лидерството на появилото се преди три години професионално направление в Рейтинговата система – „Теория и управление на образованието“. Сега се нарежда на трета позиция, заедно със Софийския и Великотърновския университет. Измежду пловдивските висши училища при ПУ динамиката е най-голяма в различните направления в сравнение с предходни класации. Изкачва се стремително от осма на трета позиция в направление „Социални дейности“ и с едно място нагоре до четвърто по „Информатика и компютърни науки“. В другите области обаче запазва позициите си или слиза надолу. С две места по-ниско е по „Икономика“, като в момента заема девето място, с едно надолу до пето слиза по „История и археология“, с две – до осмо, по „Политически науки“. С две позиции надолу до 4 място е по „Филология“, с едно място пада и в направление „Музикално и танцово изкуство“. Запазва третото място в „Биологически науки“, „Математика“, „Психология“ и „Право“,  второто – по „Педагогика“, “Физически науки” и „Химически науки“, четвъртото – по „Религия“ и осмото – по „Туризъм“. Нарежда се на девета позиция в направленията „Администрация и управление“ и „Машинно инженерство“, слизайки едно стъпало надолу.

След ПУ в направление „Администрация и управление“ остават другите пловдивски вузове, обучаващи в тази сфера – Висше училище по икономика и сигурност, Висше училище по агробизнес и развитие на регионите.

По традиция Университетът по хранителни технологии е първи в професионално направление „Хранителни технологии“, където няма и особена конкуренция. Висшето училище тази година се изкачва от трето на второ място в „Енергетика“. В направлене „Биотехнологии“ запазва третата позиция, както и седмата при „Машинно инженерство“. Що се отнася до „Комуникационна и компютърна техника“ пада с една позиция надолу и се нарежда на десето място, заедно с университета „Проф. Асен Златаров“, Бургас. Запазва шесто място по „Общо инженерство“ и слиза на седмо по „Електротехника, електроника и автоматика“. Пада от 11-то на 12-то място по „Икономика“.

Медицинският университет в Пловдив остава лидер в направление „Медицина“, където и предходните две години беше първи. Миналогодишното второ място запазват „Фармация“ и „Обществено здраве“. „Стоматология“-та пада от второ на трето място. Отново трето място е отредено и на „Здравни грижи“, заедно с медицинските университети в София и Плевен.

Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство се нарежда за втори път на първа позиция в направление „Теория на изкуствата“. В  „Музикално и танцово изкуство“ се изкачва от трето на второ място. Същата позиция заема и в направление „Педагогика на обучението по“, където е и ПУ. Пада с две позиции надолу – от втора на четвърта, в професионално направление „Изобразително изкуство“.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.