Книгосветът на фирма „ЛЕА” на 11-класниците от ЕГ „Иван Вазов” се класира на първо място в младежкия форум „Изгряващи звезди” и ги прати на европейската надпревара

QJ1A3537

Пловдивска учебна компания ще представя страната ни на европейската надпревара в Люцерн, Швейцария в края на юли. Фирма „ЛЕА” на шестима 11-класници от ЕГ „Иван Вазов” към школата по мениджмънт на Общински детски комплекс се класира на първо място на най-големият младежки бизнес форум – „Изгряващи звезди“, организиран от „Джуниър Ачийвмънт”.

Близо 500 ученици и студенти от цялата страна се събраха в „София Тех Парк”, за да демонстрират на щанд своите продукти и услуги, разработени през 2015/2016 г. и представиха дейността си пред жури. Със състезанието младежите завършват едногодишното си обучение по програмите „Учебна компания” (ученици) и „Стартъп“ (студенти). Програмата „Учебна компания“ е запазена марка на Джуниър Ачийвмънт и е  призната от Европейската комисия за най-добра практика в обучението по предприемачество.

Топ мениджъри от бизнеса, предприемачи и представители на държавните институции имаха решаващата дума кой да грабне приза за най-добра учебна компания на България за 2016-та . Щастието се усмихна на възпитаниците на Огнян Димитров от ОДК. Младите предприемачи разработват, произвеждат и продават книгосвет. Това всъщност е панел от плексиглас с вградени светлодиоди, който, поставен върху книга, осветява страниците. Захранва се с батерии и е изключително удобен по време на пътуване – в автобус, влак или пък в палатка.  Новаторският момент, който младежите са презентирали пред журито, е Еко книгосвет, т.е. добавили са соларни панели, които през деня се зареждат.

Най-добрата учебна компания на България ще получи награда от „Ню Бояна Филм” за промоционално видео за фирмата.

Мащабният бизнес форум „Изгряващи звезди“ събра над 30 ученически мини компании от цялата страна, спечелили регионалните панаири.

В Топ 5 влезе още една пловдивска компания – на 11-класници от Математическата гимназия, които са разработили софтуер за тестове. Третата компания, ръководена от Огнян Димитров, си тръгна със специална награда от състезанието. Това е „Зортекс”, която произвежда картички с прикрепен лист от рециклирана хартия, в който са вградени семена на билки, подправки и цветя.

1 КОМЕНТАР

  1. Това е една чудесна идея така ще се популизира страната ни с био продукти.

Коментарите са затворени.