МОН изпрати правилата за информационна сигурност при провеждане на изпитите, които ще са на едни и същи дати

Просветното министерство планира провеждане на национално външно оценяване в 7 и 10 клас в условията на извънредна епидемична ситуация. Правилата за информационна сигурност за организацията на изпитите вече са разпратени до регионалните управления на образованието, но експертите имат готовност да реагират в движение при всяка промяна спрямо обстановката, свързана с пандемията.

На този етап се предвижда външното оценяване за завършващите основно образование и първи гимназиален етап да се осъществи на едни и същи дати, но с различен начален час. На 11 юни – по български език, а на 14 юни – по математика. 15 юни е датата за изпита по чужд език, който е по желание. Кандидат-гимназистите ще започнат да решават тестовете в 9 часа, а десетокласниците – с час по-рано.

До 4 февруари трябва да бъде определен съставът на регионалните комисии за организация и провеждане на изпитите, а срокът за формиране на училищните е 8 февруари. Подаването на заявления за явяване на изпита по чужд език и за оценяване на дигиталните компетентности е от 15 до 19 февруари.

Предвидено е изпитите да се проведат при строго спазване на мерките, като за учениците трябва да се осигури метър и половина дистанция, както и прозрачен плик с името за електронните устройства и личните вещи. Не се допуска размяна и ползване на едни и същи вещи, струпване на ученици по коридорите и в двора. В изпитните зали ще се влиза с маски или шлемове, след дезинфекция на ръцете и мерене на температурата.

Изпитните комплекти съдържат баркодове на всяка страница, които са уникални и поредни. Електронната обработка на писмените работи ще се извършва от техническа комисия в Учебния център на МОН. Работите на всеки седмокласник ще се сканират. Оценяването на задачите с отворен отговор и на свитъците за белове ще е чрез електронна система. До 7 дни преди старта на оценяването на свитъците, всеки оценител трябва да е инсталирал и активирал софтуерен токън. Всяка писмена работа се оценява от двама проверители. Началникът на РУО определя оценителските центрове и назначава училищни екипи за подкрепа на процеса.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.