Първото иновативно училище в Пловдив празнува половин век с вдъхновяващ празник в Конгресния център на панаира

Президентът на Република България Румен Радев удостои с плакет „Св.св. Кирил и Методий” ОУ „Райна Княгиня”. Повод за високото отличие е 50-годишнината на пловдивското училище, което спокойно може да се похвали, че е и първото иновативно. Юбилеят събра тази вечер учители, ученици и гости в Конгресния център на панаира. В поздравителния си адрес държавният глава пожела здраве, въображение и смелост, а плакетът се присъжда за дългогодишната образователна дейност принос към българската просвета.

Поздравителен адрес по повод кръглата годишнина изпрати и министърът на образованието Красимир Вълчев. От името на кмета на Пловдив Иван Тотев приветствие поднесе началникът на общинския отдел „Образование” Донка Щилянова, а кметът на „Северен” Ральо Ралев връчи на директора Мария Гайдарова почетния знак на района за изключителен личен принос в развитието на основното образование в страната.

„Целта е вие, нашите деца, да имате най-добрите условия за развитие и да се реализирате тук, в България. Нашето училище създаде модел за иновации, който се разпространи в цяла България – без чинове и редици, проектно базирано обучение и екипна работа, въвеждане на информационни технологии във всеки учебен час. Вече сме и училище в облака, така че има какво да празнуваме”, обърна се към публиката в залата Мария Гайдарова с пожелание децата на „Райна Княгиня” да бъдат винаги толкова щастливи.

Приветствие от името на Синдиката на българските учители Янка Такева поднесе областният координатор Петрана Калоферова и подари на юбилярите пейзаж от Стария Пловдив.

След като мажоретките вдигнаха градуса на настроението, гостите се върнаха в годините назад с краткия филм, който припомни знакови моменти от първата копка до днешната 50-годишнина. Послание към сегашните ученици отправиха звезди от миналото ОУ „Райна Княгиня” – като се започне от математическото чудо Димана Праматарова, мине се през олимпийската шампионка на троен скок Александра Начева и се стигне до Мила Земярска, завършила миналата година с отличие „Окфорд”. Пожелание да бъдат упорити отправи от мултимедийния екран на сцената финансистът Мария Динкова, която също е направила първите си стъпки в „Райна Княгиня”, а сега е банкер в Амстердам. Робърт Генчев, завършил „Оксфорд”, а сега начело на отдел за инвестиции в мощна холдингова компания в Копенхаген, поздрави бившата си класна Теменужка Тошева и увери децата, че ако полагат усилия и преследват целите си, няма как да не бъдат успешни.

С юбилейни плакети пък бяха удостоени сегашните шампиони на училището, носители на отличия, медали и грамоти от национални и международни конкурси и състезания.

Кой уши байрака или коя е Райна Попгеоргиева разказаха чрез драматизация на знакови моменти от живота й ученици от шести и седми клас. И развяха знамето с огнените слова: „Свобода или смърт”.

Четвъртокласничката Ивана Пашикова решила по своя инициатива да направи портрет на Райна Княгиня, който рамкира и поднесе за юбилея. Талантливото момиче е представило българската учителка, ушила главното въстаническо знаме на Панагюрски революционен окръг за Априлското въстание, в стара възрожденска къща.

С творчески ателиета през днешния празничен ден учениците от различните класове отбелязаха годишнината. Първокласниците работиха под мотото „Обичам и познавам родината си”, а децата от вторите класове се включиха с презентации за патрона си. Обща книга за Райна Княгиня сътвориха децата от трети клас. Всяка паралелка си избра етап от живота й, който претвори в страница от книгата. Урок по творческо писане проведоха четвъртокласниците, а стиховете по опорни думи, които сътвориха, също бяха посветени на героинята от Възраждането. Върху кръстословици, карти и презентации за Райна Княгиня работиха учениците от прогимназиалните класове.