Първото иновативно училище в Пловдив празнува половин век с вдъхновяващ празник в Конгресния център на панаира

Президентът на Република България Румен Радев удостои с плакет „Св.св. Кирил и Методий” ОУ „Райна Княгиня”. Повод за високото отличие е 50-годишнината на пловдивското училище, което спокойно може да се похвали, че е и първото иновативно. Юбилеят събра тази вечер учители, ученици и гости в Конгресния център на панаира. В поздравителния си адрес държавният глава пожела здраве, въображение и смелост, а плакетът се присъжда за дългогодишната образователна дейност принос към българската просвета.

Поздравителен адрес по повод кръглата годишнина изпрати и министърът на образованието Красимир Вълчев. От името на кмета на Пловдив Иван Тотев приветствие поднесе началникът на общинския отдел „Образование” Донка Щилянова, а кметът на „Северен” Ральо Ралев връчи на директора Мария Гайдарова почетния знак на района за изключителен личен принос в развитието на основното образование в страната.

„Целта е вие, нашите деца, да имате най-добрите условия за развитие и да се реализирате тук, в България. Нашето училище създаде модел за иновации, който се разпространи в цяла България – без чинове и редици, проектно базирано обучение и екипна работа, въвеждане на информационни технологии във всеки учебен час. Вече сме и училище в облака, така че има какво да празнуваме”, обърна се към публиката в залата Мария Гайдарова с пожелание децата на „Райна Княгиня” да бъдат винаги толкова щастливи.

Приветствие от името на Синдиката на българските учители Янка Такева поднесе областният координатор Петрана Калоферова и подари на юбилярите пейзаж от Стария Пловдив.

След като мажоретките вдигнаха градуса на настроението, гостите се върнаха в годините назад с краткия филм, който припомни знакови моменти от първата копка до днешната 50-годишнина. Послание към сегашните ученици отправиха звезди от миналото ОУ „Райна Княгиня” – като се започне от математическото чудо Димана Праматарова, мине се през олимпийската шампионка на троен скок Александра Начева и се стигне до Мила Земярска, завършила миналата година с отличие „Окфорд”. Пожелание да бъдат упорити отправи от мултимедийния екран на сцената финансистът Мария Динкова, която също е направила първите си стъпки в „Райна Княгиня”, а сега е банкер в Амстердам. Робърт Генчев, завършил „Оксфорд”, а сега начело на отдел за инвестиции в мощна холдингова компания в Копенхаген, поздрави бившата си класна Теменужка Тошева и увери децата, че ако полагат усилия и преследват целите си, няма как да не бъдат успешни.

С юбилейни плакети пък бяха удостоени сегашните шампиони на училището, носители на отличия, медали и грамоти от национални и международни конкурси и състезания.

Кой уши байрака или коя е Райна Попгеоргиева разказаха чрез драматизация на знакови моменти от живота й ученици от шести и седми клас. И развяха знамето с огнените слова: „Свобода или смърт”.

Четвъртокласничката Ивана Пашикова решила по своя инициатива да направи портрет на Райна Княгиня, който рамкира и поднесе за юбилея. Талантливото момиче е представило българската учителка, ушила главното въстаническо знаме на Панагюрски революционен окръг за Априлското въстание, в стара възрожденска къща.

С творчески ателиета през днешния празничен ден учениците от различните класове отбелязаха годишнината. Първокласниците работиха под мотото „Обичам и познавам родината си”, а децата от вторите класове се включиха с презентации за патрона си. Обща книга за Райна Княгиня сътвориха децата от трети клас. Всяка паралелка си избра етап от живота й, който претвори в страница от книгата. Урок по творческо писане проведоха четвъртокласниците, а стиховете по опорни думи, които сътвориха, също бяха посветени на героинята от Възраждането. Върху кръстословици, карти и презентации за Райна Княгиня работиха учениците от прогимназиалните класове.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.