Училището презентира добри практики за използване на театрални техники в обучението по биология пред партньори от Португалия и Унгария

Плакет от кмета на Калета – една от най-обширните по площ общини на остров Мадейра, получи директорът на СУ „Пейо Яворов” Сашка Кръстева. Отличието бе връчено на втората международна работна среща по проект „ Светът на работата – подготовка за истински приключения в училищното образование” по програма „Еразъм+” Сашка Кръстева. СУ „Пейо Яворов” беше домакин на срещата, а гостите от Португалия предадоха отличието от кмета, с когото Кръстева се запознала на първата визита по проекта.

Младите Яворовци представиха резултати от направеното проучване по теми, свързани с проблемите на младежката заетост и тенденциите на пазара на труда, както и на младежката безработица у нас. Учениците Теодора Миховска, Георги Ангелов, Стефан Ташев, Милен Паунов представиха на английски език своите резултати от проучването и дебатираха с гостите от Португалия и Унгария проблема за мотивацията на съвременния млад човек за успешна реализация.

Координаторът на проекта Танчо Агушев, преподавателите Красимира Нанева и Тони Дюкева презентираха добри практики за използване на театрални техники в обучението по биология, успешни методи за обучение чрез Форум театър, както и резултатите от проведената анкета сред учениците от 10, 11 и 12 клас, свързана с целите и задачите на проекта.

Учителите от Унгария и Португалия участваха в „Научна сладкарница” в рамките на Дните на природните науки в СУ „П. Яворов”, посветени на 65 години от откриването на структурата на ДНК. Гостите имаха възможност да видят презентации по биология и химия на ученици от 5, 11 и 12 клас с ръководители Даниела Ковачева, Петър Петров и Танчо Агушев. Сред публиката бяха и ученици от 4 клас, а симултанният превод на английски осъществиха импровизирано ученици от 11 клас.

Партньорите от Португалия и Унгария се срещнаха и с учителите по рисуване и музика Станислав Петев и Иван Томов. Петев представи изложба с картини на ученици в рамките на проект „Твоят час”, а Томов проведе открит урок по музика с 5-класници.

Гостите останаха силно впечатлени от знанията на учениците от 8 клас и иновативните методи по време открития урок по английски език на преподавателя Мими Кръстева.

Следващата среща по проекта ще се проведе в Будапеща, Унгария в началото на месец юни.