Кметът Костадин Димитров поздрави студентката от Факултета по икономически и социални науки на ПУ и заяви, че е готов да й окаже пълна подкрепа

С плакет на община Пловдив бе удостоена днес Виктория Радева – една от петте състезателки в националния отбор по шахмат за жени, спечелил историческа европейска титла за България. Заедно със златното момиче, което учи “Национала сигурност” във Факултета по икономически и социални науки на Пловдивския университет, бяха и родителите й.

„За мен е голяма чест да посрещна Вики. Силно вярвам, че българите сме най-красиви, най-умни и най-силни. Затова оценявам високо победи като твоята, които са повод за гордост за всички нас“, обърна се към Виктория Радева кметът Костадин Димитров и заяви, че е готов да й окаже пълна подкрепа.

„Следим твоето израстване от малка. Категоричен съм, че развитието на пловдивския спорт ще е приоритет в програмата на общината. Аз и екипът ми ще положим максимални усилия, за да решим всеки проблем, който адресираш към нас“, категоричен бе кметът, който също се занимава от малък със спорт.

Вики разказа за перипетиите си около изключително оспорвания турнир. На един от най-важните мачове с тима на Азербайджан вдигнала 40 градуса температура. Два пъти по време на двубоя играта спирала заради здравословното й състояние.

„Радвам се, че успях да събера сили, да дам най-доброто от себе си и да покажа, че съм боец. Щастлива съм, че надвихме и отбора на световния шампион Грузия – победата ни беше безапелационна“, доволна е Вики. Тя благодари на баща си, който направил изключително много жертви в името на спортната й кариера, на майка си и сестра си за това, че са винаги до нея.

„За мен бе мечта детето ми да чуе химна на България в своя чест. Когато след 12 години това се случи, съм невероятно щастлив – това е една от най-големите награди за мен“, не скри вълнението си Славей Радев.

Председателят на Общинския съвет Атанас Узунов съобщи, че с решение на местния парламент Виктория Радева ще бъде оценена по достойнство и ще получи подкрепата, която заслужава.

Директорът на дирекция „Спорт и младежки дейности“ Петър Зехтински изрази възхищението си от смелия ход, с който тя е спечелила една от партиите, като е пожертвала царицата.

Едва на 19 години Виктория Радева стана осмата българка с гросмайсторско звание. Тя има зад гърба си множество титли: 2 шампионски титли за жени, 11 титли при девойките. Освен това е световна вицешампионка до 10 години, световна ученическа шампионка до 17 години, световна шампионка по рапид до 13 години, европейска шампионка по рапид до 16 години.