Община Пловдив и Център за творческо обучение ще наградят двама ученици между 9 и 15 години с пълни стипендии за 6-дневно лятно обучение в Измир

Две пълни стипендии за участие в международен космически лагер Space Camp Turkey ще предоставят Община Пловдив и Център за творческо обучение в конкурс за есе или видео есе. За стипендиите могат да кандидатстват ученици на възраст между 9 и 15 години от Пловдив с интереси в науката и технологиите. Задължително условие е да говорят английски език, тъй като обучението ще се осъществява само на чужд език. Желаещите за участие трябва да напишат авторско есе или видео есе до 22 април 2019 г. по една от следните теми:

– Промени ли НАСА света за 60 години?

– Екзопланетите – Нови светове

– Изненада! Аз съм извънземно!

Обемът на творбите не трябва да надхвърля 400 думи или 5 минути, а кандидатурите се приемат онлайн до изтичането на крайния срок на 22 април в 00:00 ч.  Резултатите ще бъдат обявени до 26 април 2019 г.  Двамата стипендианти ще имат възможност да се обучават в космическия лагер Space Camp Turkey заедно с връстници от цял свят.

Конкурсът се провежда в рамките на споразумение за сътрудничество между Община Пловдив и Център за творческо обучение в областта на образованието. Стипендията покрива разходите по 6-дневния престой, храната, таксата за участие и пътуването на децата и е в размер на 1250 долара.

Желаещите могат да кандидатстват за стипендия на сайта на Space Camp Turkey в България – spacecamp.cct.bg или директно през този линк или на https://forms.gle/pzw3CvSsEouUiXD96.

Space Camp Turkey e учебно-тренировъчен лагер, създаден през 2000 година по модел на NASA в Измир, Турция. Лятната програма развива познанията на децата в науките астрономия, физика, математика, технологии, биология и други науки. Космическият център дава възможност на участниците да преминат през реална подготовка за мисия в космоса. Част от заниманията им включват работа с астронавтски костюми, пребиваване в изкуствена безтегловна среда, използване на тренажори за астронавти и на совалката Discovery, отглеждат растения в безпочвена среда и други.