Откъси от романа „Тютюн“ прочетоха на японски, гръцки и унгарски в Медицинския университет

Как се приготвя пица от карфиол и за хора с какви заболявания е полезна разясниха студенти от Медицинския университет, които подредиха щанд със здравословни ястия във Виенския павилион на Цар-Симеонова градина. Събитието е част от инициативите по повод Нощта на учените.

„Тъй като в пицата липсва месо, но пък има домати и рукола, това я прави подходяща за хора със сърдечно-съдови заболявания, високо кръвно, подагра“, обясни водещият на събитието и председател на Студентски съвет на МУ Ерай Шакир.

Колегите му не само предоставили рецепти за здравословни ястия, които са част от диетата на хора с различни заболявания, но и се съгласили да ги приготвят, за да бъдат изложени на импровизирания щанд днес. Рецептите са включени в книжка, достъпна за всеки в сайта на университета. За целта бе предоставен и QR код, който води директно към рецептурника.

Минувачите можеха да опитат и да научат как се приготвя тирамису без захар и веган бонбони с мед, банан и кокос, подходящи за пациенти с инсулинова резистентност, салата от червен боб и царевица, полезна за диабетици и хипертоници, както и безглутенова паста. Ани Хаджиева бе заложила на индийска рецепта – пиле с къри, канела и кимион. Особен интерес сред посетителите предизвика апетитното суши със сьомга, авокадо, краставица и крема сирене. Докато студентите разказваха как се приготвят здравословните вкусотии, IT специалистът от Медицинския университет Деян Славов превеждаше на езика на жестомимиката.

„Тази седмица е Международна седмица на глухите, затова поканихме и хора от тази общност на събитието“, поясни зам.-ректорът и основен организатор проф. д-р Диляна Вичева.

По колко чаши от 200 милилитра вода на ден трябва да приема човек дневно и колко грама сол бяха част от въпросите на викторината с награди. Правилните отговори дадоха ученици от СУ „Св. Патриарх Евтимий“, които обясниха, че мъжете трябва да пият по 10 чаши вода, а жените – по 8. 6 грама е максималното количество сол на ден, което не вреди на организма.

Медицинският университет посвети настоящата седмица и на Димитър Димов. Литературно четене на откъси от романа „Тютюн“ се проведе днес в Аудиторния комплекс на висшето училище по повод 70-годишнината от издаването на романа „Тютюн“. Откъси от творбата прозвучаха на български, английски, японски, гръцки, унгарски, френски, немски. Събитието отбеляза и Европейския ден на езиците – 26 септември.

Романът е написан и издаден в Пловдив в периода, в който Димитър Димов работи като ръководител на Катедра „Анатомия и физиология на гръбначните животни”. Тук той се хабилитира като професор в тази дисциплина и се вдъхновява да напише романа „Тютюн”. В Дома на културата е подредена изложбата „Литературната аптека на Димитър Димов“. Експонирани са автентични опаковки на лекарства, описани в романите на писателя, които са част от колекцията на Музея на медицината при МУ. Лекари и фармацевти от университета за експонираните медкаменти и техните днешни аналози.

Посетителите могат да видят и оригиналите на първите издания на романите на автора, както и снимки и документи, от фонда на къща-музей „Димитър Димов“.