Инициативата е в подкрепа на националната стратегия за насърчаване на четенетои и повишаване на грамотността

Кои са десетте най-четени български книги от пловдивските ученици. Заглавията и авторите фаворити ще станат ясни на 8 ноември, когато ще бъдат оповестени резултатите от анкетата. По повод Деня на народните будители Народна библиотека „Иван Вазов“, Община Пловдив и Регионално управление на образованието организират кампания за избор на десетте най-четени български книги от учениците в града. Инициативата е в подкрепа на Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността на МОН. Целта е да се проучи каква българска литература четат учениците и в същото време насочване на вниманието им към нея.

Гласуването вече започна и ще продължи до 25. октомври. Право на глас имат всички ученици от I до XII клас от общинските, държавните и частните училища  в Пловдив. Участниците ще могат да гласуват многократно, но за различни български книги.

В детския отдел на бибилиотеката, в училищата и читалищата ще бъдат поставени урни за гласуване с хартиена бюлетина.  Може да се гласува и в електронен вариант на специално подготвена за целта платформа и фейсбук страница „Насърчаване на ученическото четене“. Могат да се качват отзиви за книги, включително и под форма на снимки или видео. При гласуването, независимо от формата, задължително се изисква аргументация на избора. Най-интересните отзиви  ще бъдат наградени.

Класирането на десетте най-четени български книги ще се определи в три възрастови категории: I – IV клас; V – VII клас; VIII – XII клас.

В периода на гласуването ще се провеждат съпътстващи инициативи – срещи с автори, представяния на книги, дискусии.

На 5. ноември НБ „Иван Вазов“ ще се разиграе томбола с награди за всички, участвали в гласуването. Обявяването на 10-те най-четени български книги от учениците в Пловдив и награждаването ще се проведе на  8. ноември в Конферентната зала на бибилиотаката.