Мюзикълът е история за порастването, казва за новия спектакъл на операта режисьорът Симеон Симеонов

Историята за банда наивни пирати и техния чирак, който вече е пораснал и е готов да се влюби, разказва комичният мюзикъл на Опера Пловдив. Постановъчният екип обещава гарантирано забавление за цялото семейство с класически английски хумор, поредица от недоразумения и характерните за жанра игриви мелодии.  Премиерата по прочутото произведение на Гилбърт и Съливан е на 27 октомври от 17 часа в Дома на културата.

Диригентът Константин Добройков и режисьорът Симеон Симеонов са адаптирали оригинала в динамичен спектакъл, в който малки и големи откриват своята сюжетна линия.

„Това е една история за порастването – периодът, в който играчките на момчетата минават на заден план и интересите се насочват към нежния пол,” коментира режисьорът. Пиратската фабула и играта на „стражари и апаши” ще забавлява младите зрители в салона, докато родители ще оценят типичните за английските комедии абсурдни ситуации и парадокси, както и кодираните „намигвания” към възрастните.

Истински пиратски кораб с мачти и платна е построил на сцената Иван Токаджиев, а изпълнителите са преобразени в класически пирати и характерни британски полицаи от Ана-Мария Токаджиева. Хореограф на спектакъла е Анна Пампулова.  В действието се включват и малките актьори от Академията на Госпожа Опера, редом до Хора на Опера Пловдив.

Легендарните британци Гилбърт и Съливан са автори на 14 комични оперети в периода между 1871 и 1896 година, познати още като Савой-оперети от името на театър „Савой”, построен специално за техните произведения. Творчеството им се радва на траен международен успех и допринася за развитието на музикалния театър през ХХ век.  Премиерата на “Пиратите от Пензанс” е в Новогодишната нощ на 1880 на Пето авеню в Ню Йорк, а три месеца по-късно и в Лондон, където продължава да бъде поставяна с успех и до днес. Заглавието е филмирано, поставяно е за телевизия множество пъти, а най-известните музикални номера често се използват в комични предавания.