Дуалното в Лъки тръгва само с петима ученици, РУО оставя паралелки с ученици под минимума, за да отговори на нуждите на бизнеса

В 9 училища в областта ремонтите продължават и след първия звънец, каза началникът на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова

Какви са новостите и приоритетите за настоящата учебна година разясни на съвещание с директорите от Пловдив и областта началникът на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова. На срещата присъстваха синдикати, представители на общините и работодателските организации. Преди това тя отговори на журналистически въпроси и набеляза акцентите, по които ще се работи през предстоящата 2018-2019 година.

 

–  Г-жо Киркова, директорите вече представиха окончателни списъци за броя на децата. Ще одобрите ли, както миналата година, паралелки с ученици под минимума, за да подготвят кадри по приоритетни направления или защитени професии?

–  Дуалните паралелки в областта ще са 7. В СУ „Христо Ботев“ в Лъки одобрявам половин паралелка „Обогатяване на полезни изкопаеми“, въпреки че записаните са само петима, но тя беше поискана от бизнеса и трябва да отговорим на нуждите. За другата специалност „Подземен и открит добив на полезни изкопаеми“ изобщо нямаше желаещи, затова я закриваме. По същата причина падат „Производство на облекло“ в Професионалната гимназия по селско стопанство в Първомай. Съкращаваме „Тапицерство и декораторство“ в Професионалната гимназия по дървообработване и трансформираме паралелката по полиграфия в половин, защото тя също беше подкрепена от местния бизнес. Към 30 септември ще знаем окончателния брой на всички записани ученици. Първокласниците в областта ще са повече от миналата година и ще надхвърлят 5000.

–  Приоритетна задача е работата по Механизма за обхват и задържане на ученици. Къде стои Пловдив една година по-късно, когато именно тук бе поставено началото?

–   Екипите по обхват започнаха работа още през август. Учителите бяха първите, които тръгнаха да обхождат адресите. Изготвили сме график, който изпратихме до МВР и социалните служби, за да координираме действията си. Достъп до информационната система имат, както експертите от РУО, които оглавяват екипите, така и директорите и общините. Предстои да присъединим и дирекция „Социално подпомагане”. Във всяко полицейско управление ще има по един служител на реда, който ще е отговорен за механизма. Приоритет е обхватът на 5 и 6-годишните за подготвителните групи, както и всички повторно отпаднали от системата. Апелирам към директорите, това беше и призивът на министъра на образованието Красимир Вълчев миналата седмица в Раковски, да вписват своевременно отсъствията. Трябва да имаме реална картина колко деца сме успели да приберем и задържим.

–  В колко училища ремонтите ще продължат и след първия школски звънец и ще попречи ли това на учебния процес?

– В 9 училища в областта ремонтите няма да приключат на 17 септември. Изпратила съм указания до тези директори да бъдат формирани дежурства на учители, да се обезопасят със сигнална лента участъците, в които текат ремонти дейности. Там, където има възможност, да бъдат отворени резервните входове. В СУ „Любен Каравелов”, например, докато тече реконструкция на основната сграда, учениците ще бъдат преместени във втория корпус. Часовете по индивидуална подготовка ще се водят в Центъра за подкрепа на личностното развитие (ОДК). От месеци следя казуса със санирането на ЕГ „Пловдив” и общежитията. За съжаление избраната фирма изпълнител не изпълни ангажимента си и договорът й е бил прекратен от общината. В момента се търси спасителен вариант чрез пряко договаряне, за да бъде довършено поставянето на топлоизолация на основния корпус и да бъдат монтирани отоплителните тела. Ремонтът в общежитията е замразен. Известно забавяне има и в Професионалната гимназия по хранителни технологии и техника, където продължават довършителните дейности, но там проблеми няма. Все още се подменя дограмата в Професионалната гимназия по дървообработване и се обновява фасадата. В НУ „Кирил Нектариев” се изгражда учебен център по Швейцарския проект, сключен от общината. Продължава ремонтът на покрива на физкултурния салон на СУ „Братя Миладинови”.  Вчера получих доклад и от СУ „Христо Ботев” в Лъки, където по оперативна програма се ремонтират класните стаи, но е създадена организация учениците да бъдат преместени в общежитието, докато приключи реновирането. За щастие, те разполагат с общежитие. Готов е басейнът в СУ „Христо Проданов” и физкултурният салон в СУ „Васил Левски” в Карлово. Ремонти все още се извършват и в училището в Съединение.

– Един от акцентите през настоящата учебна година са технологиите. Колко пловдивски училища заменят хартиените дневници с електронни.

– С риск да не бъда точна, имам информация към момента за 5. Сред тях са Търговската и Хуманитарната гимназии, ЕГ „Иван Вазов”. Те изцяло заменят хартиения дневник с електронен, като по този начин родителите ще научават в реално време дали детето им е изпитвано, какви оценки е получило, спазва ли дисциплината. Достъп до тях ще имат преподавателите и директорите, а учениците ще могат да проверяват информацията, която е записана в техните досиета. Електронният дневник спестява време на учителите и директорите, улеснява справките. В много училища той ще върви паралелно с хартиения.

Друг акцент през настоящата учебна година ще е повишаване на грамотността по отношение на информационните технологии.  Във връзка с нарасналата необходимост от хора със знания и умения, свързани с науката, технологиите, инженерството и математиката, броят на които в следващите години ще нараства значително, МОН се присъедини към Европейската STEM платформа (Science – Technology – Engineering – Mathematics). Министерството ще финансира приоритетно дейности по интереси, свързани с технологиите, природните науки и математиката.

– Доста пловдивски училища се ръководят от временно изпълняващи длъжността директори. Кога се предвижда да бъдат обявени конкурси?

– Скоро. През лятото проведохме конкурсите за пет училища в областта по новите правила. Давам си сметка обаче, че смяната на голям брой директори няма да е добре за системата. Затова ще направим конкурсите поетапно.

– Какво ще пожелаете на директорите и учителите в навечерието на новата учебна година?

– Да бъдат здрави и уверени в себе си! Да са удовлетворени от това, което правят, и да вярват. Още повече, че тази година началото на учебната година съвпада с големия християнски празник Вяра, Надежда, Любов.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.