ОУ “Васил Левски” чества вековен юбилей

Президентът Петър Стоянов учил тук буквите, където преподавала и майка му Стоянка

 

DSCF4490

Петокласници ще преписват тефтерчето на Левски по повод 100-годишнината на училището си, чийто патрон е Апостола. “Идеята е да вникнат в посланията, личността и делото на Дякона, да се запознаят по-подробно с биографията на този невероятен българин”, обяснява идеята класният ръководител на 5а от ОУ “Васил Левски” и доказан литератор Маргарита Николова.

С поредица инициативи ще отбележи вековния си юбилей основното училище, което се гордее с плеяда именити възпитаници. Тук за първи път е чул школския звънец президентът Петър Стоянов (1997-2002), където е работила като преподавател майка му Стоянка. В годината, в която става държавен глава, той посещава първото си училище и пише следното послание в летописната книга: “На моето родно училище за всичко, което ми даде – за най-светлите детски спомени – с любов”. Брат му – бившият евродепутат Емил Стоянов, също е учил буквите в ОУ “В. Левски”. Синът на Емил Стоянов и настоящ зам.-кмет по културата – Стефан Стоянов, е бил сред най-изявените ученици на училището. Образованието си са започнали оттук бившият зам.-областен управител на Пловдивска област Георги Игнатов, настоящият зам.-кмет по спорт и младежки дейности Петър Зехтински, спортно-техническият директор на “Левски” – Георги Иванов-Гонзо.

 

DSCF4492

 

Тържественият концерт, в който учениците ще изявят талантите си, е на 19 февруари от 11 часа във Военния клуб. Организиран е конкурс за рисунка, стихотворение, разказ или есе на тема “Моят Левски”, като най-добрите творби ще бъдат публикувани в юбилейния брой на училищния вестник “Криле”. В рамките на честванията се провежда кампания “Благодаря”, чиято цел е децата да преоткрият умението да си доставят радост едни на други и да разменят положителни емоции. Подреден е кът с наградите и грамотите от постиженията на учениците в годините. В програмата на честванията са състезанията по български и математика за 4 клас.

DSCF4484

ИСТОРИЯ

Училището е приемник на Народно начално училище “В. Левски”, основано през 1915 година. Било е построено зад баня “Здравец”, до чифлика на юрганджията Гюмююшгердан. Заради войната учебните занятия не са били редовно. Ритмичността се подновява през 1918-1919 година, когато училището получава името си “В. Левски”. През 1925 година е открита забавачница.

2 КОМЕНТАРА

Коментарите са затворени.