Облечени в народни носии момичета от СУ „Патриарх Евтимий” викаха дъждовните облаци с обичая „Пеперуда” на открит урок в Пловдивския университет

Как се филтрира вода и може ли от солен разтвор да се получи сладка, защо първите цивилизации са се заселили край реките Нил, Тигър и Ефрат и що е то стъклофон научиха гостите на открития урок на петокласници, който се проведе на академичен терен. Домакин на показното, което направиха снощи учениците от иновативната паралелка на СУ „Патриарх Евтимий” бе Пловдивският университет.

„Магията на водата“ бе темата, по която децата от 5 д омагьосаха публиката със знания и умения от различни области – човек и природа, история и география, математика и информационни технологии, български и английски, изобразително изкуство, музика и физическо.

Петокласниците разказаха детайлно за ролята на водата в живота на хората, като представиха любопитни факти от древността до наши дни. Виктор обясни даже принципа на напоителните системи в Месопотамия, като направи уговорката, че водата може да създава живот , но и да бъде разрушителна стихия.

Облечени в народни носии момичета с бръшлян в ръце викаха дъждовните облаци с обичая „Пеперуда”. Цветомира уточни, че обредът се прави през пролетта и лятото в периоди на засушаване. В типичния за България вариант малко момиче, покрито със зеленина, обикаляло селото, придружавано от група девойки, като стопаните на всяка къща го поливали с вода, припомниха същността на обреда децата.

Отлично подготвени, те демонстрираха познанията си за водата през различни аспекти на науката и изкуството. На мултимедийния екран бяха представени и основните участници в открития урок – децата от 5 д, чиито портрети бяха вградени в дъждовни капки. Родителите и гостите научиха, че Магелан е дал името на Тихия океан, а Атлантическият заема една пета от площта на Земята. За Индийския децата разказаха, че по бреговете му са разположени множество малки острови, сред които Мадагаскар, а Северният ледовит бил най-беден на растителни организми.

След като обясни кои са трите агрегатни състояния на водата, Мартин разкри, че тя има най-голяма плътност при температура 4 градуса по Целзий.

Опитите, които петокласниците са провели в часовете през първия срок, бяха показани под формата на видео. Момчетата и момичетата демонстрираха как се филтрира вода, как живителната течност се замърсява от гориво, очистване на оцветена вода с активен въглен, унищожаването на подпочвените води с препарати. Публиката видя и опит как от солен разтвор може да се получи сладка вода.

Децата разказаха и за магията на водата в българските ритуали от миналото. Водата лекува, помни, сбъдва желания и тези убеждения са станали част от обичаите с „мълчана вода“, които все още се изпълняват по Гергьовден и Еньовден.

Учениците показаха свои произведения, изпълнени в три различни техники за рисуване с вода. Най-голям интерес отбелязаха творбите в древноазиатската техника ебру  – рисуване върху водна повърхност и прехвърляне на изображението на хартия, плат или друга основа. За мокро върху мокро и акварел със захар разказа повече Михаела, чиито рисунки, заедно с тези на Елеонора, заминават следващата седмица на изложба на летище „Шарл дьо Гол”.

Безспорната аткракция се оказа изпълнението на музикалния инструмент, сътворен от деца и учители – стъклофон. Разказвайки за стъклената арфа и Бенджамин Франклин, децата показаха своя версия, а именно – да свирят чрез почукване в такт върху малки стъклени бутилки, пълни с вода.

Учениците бяха измайсторили оригинални макети за последиците от замърсяването на водата и за бъдещето на река Марица, видяно през техните очи.