Децата от иновативната паралелка на СУ „Патриарх Евтимий” работиха по темата „С уважение към природата” и се срещнаха с космонавта-изследовател Красимир Стоянов

 

„С уважение към природата”. Това бе темата, по която работиха по време на първата си лятна учебна експедиция петокласниците от иновативната паралелка на СУ „Патриарх Евтимий”. Санаторно-оздравителният комплекс „Камчия“ посрещна учениците от „Клас без хартия”, които излязоха извън кабинетите на детския лагер „Радуга“ и реализираха проекти, основани на реални житейски ситуации, но също и на математика, информационни технологии, история и цивилизация, човек и природа и английски език. Те имаха за задача на място да подготвят и представят проекти на тема „Моята експедиция – Камчия“.

Особено интересна бе срещата им с българския космонавт-изследовател Красимир Стоянов, когото те засипаха с въпроси си.

„Още от Пловдив с нетърпение чаках посещението в Авиокосмическия център. В Планетариума е интересно и научаваш много нови неща“, сподели в своята презентация петокласникът Данаил Радев.

В учебната кухня учениците се научиха как да правят баница, като говориха за здравословния начин на живот, за бита и традициите на българите. На сцените на „Камчия“ показаха презентаторските си умения, като бързо намериха приятели от други училища и държави.

В  „Клас без хартия“ традиционните учебници са заменени с електронни ресурси, използва се електронна  платформа, в която децата пишат домашни и решават тестове онлайн. Основната цел на иновацията е чрез екипната работа на учители и ученици да се повиши мотивацията за учене чрез развиване на умения, да се създаде позитивна учебна среда.

„Всеки ден след учебни занятия ходихме в „Работилници на щастието“, където можехме да свирим на китара, да играем народни танци или да рисуваме. Изработихме и костюмите за участие в конкурса за рециклирани материали“, разказа Елиа Солакова.