Клуб „Приятели на древността“ в ОУ „Васил Петлешков“ превръща децата в творци и стимулира интереса към историята

Ако посетите класната им стая, ще видите старателно подредени праисторически рисунки, сечива и съдове, папируси, даже бижута и клинопсни плочки. И всичко това измайсторено от петокласници, които са избрали да посещават клуб „Приятели на древността“. Инициатор за създаването му и негов ръководител е преподавателят по история в ОУ „Васил Петлешков“ – Николина Барбутева.

Дейностите в клуба са съобразени с изучавания материал по история в 5. клас, който до момента обхваща Праистория, Древен Египет и Древна Месопотамия.

„Ученето чрез правене е основният принцип, от който се ръководи клубът. Всички разработени материали са направени по креативен начин през погледа на децата. И макар епохата на Древността да е далече от идеите и представите на днешните ученици, изработването на предмети от този период ги превръща в творци и ги стимулира интереса към историята“, категорична е Барбутева.

Материалите, които използват учениците са подръчни и могат да бъдат ползвани и в домашни условия – опаковъчна хартия, полимерна глина, мъниста. От глината се изработват съдове, накити, остриета на стрели или копия, даже и печати. Тя е и идеален материал за изработване на клинописи като символите се изписват с клечка за зъби, докато тя е все още мека. Папирусите са направени върху опаковъчна хартия, оцветени с флумастери, цветни моливи, водни или акварелни бои.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.