Учениците от ОУ „Васил Петлешков” проучваха древноримското наследство на Пловдив

Археологическият музей в Пловдив притежава една от най-богатите колекции от близо 100.000 експоната, свързани с историята на града – наследник на древния Филипопол. Това научиха петокласниците от ОУ „Васил Петлешков”, които проведоха нетрадиционен урок в музея по инициатива на преподавателя си Николина Барбутева.

„Реших да разчупя стереотипа, че музеят е място, където децата получат информация само като наблюдатели и слушатели и им поставих конкретна задача, т.е. да се превъплътят в ролята на говорител, репортер, историци и човек зад кадър, който да заснеме един незабравим репортаж. Днешните ученици искат да бъдат в центъра на учебния процес, да излязат извън класната стая и да бъдат активната страна, напътствана от учителя”, обяснява Барбутева.

По учебна програма в пети клас се изучава Древен Рим, затова начинаещите репортери трябвало да представят богатото културно наследство на римляните. След като разгледали музея и чули беседата за седемте основни колекции, те избрали залата с древноримското изкуство в Пловдив за репортажа си. Там научили как Пловдив е попаднал в пределите на Римската империя, за сградите от онова време, оцелели до днес – Форума, Одеона, Римския стадион, Акведукта, Античният театър.