„Изкарал е курсове за аптекар в Цариград, работил е и като фелдшер“, разкри любопитни факти за революционера на среща с пловдивски ученици родственикът му Костадин Петлешков

Героят от Априлското въстание Васил Петлешков е завършил стодневните курсове за аптекар в Цариград, работил е като фелдшер в Брацигово и е основал читалището в родния си град в полите на Родопите. Тези и други любопитни факти от живота и дейността на видния български революционер научиха учениците от ОУ „Васил Петлешков“ на среща с родственика на своя патрон – Костадин Петлешков.

Емоционалният разговор бе част от поредицата инициативи, с които училището отбеляза 175 години от рождението на водача на Априлското въстание в Брацигово и 60-я юбилей от основаването си.

Историята казва, че революционерът няма преки наследници, а младият учител по математика от Стамболийски – Костадин, е свързан с рода Петлешкови и носи героичната фамилия. За децата бе любопитно да научат какъв е бил героят, за когото знат само от учебниците, като дете. Ученолюбив, привързан към книгите, самовглъбен, но и много целенасочен, дете надраснало възрастта си, побърза да отговори Костадин. Той разказа и за младежките му години, когато се изявявал като местен меценат и просветител – основал читалище „Тръндафил“ в родното Брацигово и му дарил цялата си лична библиотека. Петокласниците и шестокласниците бяха изненадани от факта, че освен с революционна дейност, героят, прочут с категоричното: „Сам съм, други няма“, е учил за фармацевт и се е занимавал с търговия.

„Ако беше се родил в друг град, вероятно би бил повече почитан“, споделиха мнение децата за героя от Априлската епопея.

Вчера те положиха цветя пред бюст-паметника в Цар-Симеоновата градина и изнесоха програма, посветена на годишнината от рождението на патрона на училището. Гости на честването бяха представители на Брациговското дружество в Пловдив. Преподавателят по история Николина Барбутева припомни значимостта на делото на бореца за свобода, „горен между три огъня, но не предал никого от съмишлениците си“.