Безусловен приоритет е осигуряването на безопасна среда за над 2000 ученици и 150 учители, без да бъдат застрашавани от падащи мазилки и орнаменти, без заковани прозорци и разпадащ се паркет, гласи призивът

Сумата от 6,5 млн. лева за основен ремонт на сградата, в която се помещават Хуманитарна гимназия Св.св. Кирил и Методий“ и ОУ „Княз Александър I“, да бъде планирана в бюджета на община Пловдив за 2022 година. Това се казва във фейсбук петиция, адресирана към всички, които са съпричастни към съдбата на двете учебни заведения.

Проектът за реставрация е готов. Количествено-стойностната сметка сочи, че са необходими 6,5 млн. лева, поради което настояваме тези средства да са включени в общинския бюджет, за да може ремонтът да започне през летния сезон, гласи призивът.

От много години училищните ръководства, колективите, родители и бивши възпитаници на двете училища водим борба за основен ремонт на общата ни сграда. 140-годишният архитектурен шедьовър (паметник на културата от национално значение) се нуждае от незабавни действия по неговата реставрация. Безусловен приоритет е осигуряването на безопасна среда за над 2000 ученици и 150 учители, без да бъдат застрашавани от падащи мазилки и орнаменти, без заковани прозорци и разпадащ се паркет, се казва още в петицията.

Проектът за консервация и реставрация беше внесен за съгласуванe в Националния институт за недвижимо културно наследство през ноември 2020 година, за което “Уча в Пловдив” е писал. Предвидена е реставрация на фасадите, възстановяване и укрепване на мазилките  и декоративно-пластичните каменни елементи, подмяна на покривните покрития и водосточни тръби, реставрационни работи по оригиналната дървена дограма и обков на прозорците и вратите, на интериорните елементи – стълбища, парапети, настилки, стени, тавани, ремонт на санитарните възли и на спортните площадки, реновиране на оградата, на откритите сцени, перголата и фонтана.

Планирани са мерки за подобряване на енергийната ефективност, подмяна на ел. и ВиК инсталациите и обзавеждането, възстановяване на дворното пространство, поставяне на мълниезащита, изграждане на охранителна система, инсталиране на видеонаблюдение, пожароизвестителна система, интернет, мултимедия и художествено осветление.