Родители пишат до министъра на културата Боил Банов срещу нулевия прием за децата в предучилищна възраст

Петиция против закриването на подготвителните групи в Националното училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков” изпратиха родители до министъра на културата Боил Банов. Те настояват и през следващата учебна година да има прием на деца в предучилищна възраст, каквато традиция съществува от години в училището.

„Всички сме неприятно изненадани от идеята за закриване, която идва в годината на домакинството на Пловдив като европейска столица на културата. Отдавна имаме нагласа и полагаме усилия за подготовка на децата да кандидатстват в предучилищната група, а сега разбираме, че губят този шанс. Няма да се примирим и сме огорчени от перспективата да видим разочарованието в очите на децата си. Професионалното музикално образование започва от най-ранна възраст. Някои от нас са музиканти и сме наясно, че колкото по-рано децата започнат професионалното си музикално обучение, толкова резултатите ще са по-добри”, се казва в писмото на родителите до културното министерство.

Копие от петицията е изпратено и в Музикалното училище. Директорът Нели Попова-Коева обясни, че една от причините за нулевия прием е недостигът на база. Освен това в последните години се отчитал отлив на желаещи за подготвителна група, тъй като родителите били ангажирани да водят децата си за индивидуални занимания в различни часове на деня. Освен това са променени и правилата за прием в 1 клас. Вече не е необходимо кандидат-първолакът да владее инструмент, а комисията проверява единствено музикалните му способности.

„Въпреки това ще организираме подготвителни курсове за децата, които имат желание да постъпят при нас в 1 клас, но няма да формираме предучилищна група. Музикалните училища във Варна, Бургас и Русе също не приемат вече подгответа”, поясни Нели Попова-Коева.

В момента децата в подготвителна група са 22. Не всички обаче подавали документи за прием в 1 клас, но същевременно кандидатствали малчугани от детските градини. Подготвителната група в Музикалното училище не дава предимство при приема.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.