С почетното отличие бяха удостоени общо 16 зрелостници от страната

16 зрелостници от випуск 2022/2023 от 13 училища в страната получиха почетното отличие „Национална диплома“ на официална церемония в Министерството на образованието и науката. Петима от тях са от Пловдив, постигнали отличен успех (6.00) по всички учебни предмети в дипломата за средно образование и на държавните зрелостни изпити, както и победи в областта на науките, технологиите, изкуствата и спорта.

„Отличието е своеобразен израз на нашето признание към вашия ум, амбиция и жажда за образование. Това награждаване вече е дългогодишна традиция – от 2010 г. досега носители на национални дипломи са 318 зрелостници“, заяви министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков преди да връчи почетните отличия и пожела на младите хора да бъдат все така упорити и устремени към знанието, като не само осъществяват своите мечти, но и ще могат да допринесат за доброто бъдеще на България. Министърът поздрави също техните учители и родители за подкрепата, която са им давали през годините, за да постигнат тези резултати.

Пълните отличници от Пловдив са петима. Това са Катерина Георгиева, Криста Чипарова и Пламена Ситева от Езикова гимназия „Пловдив“, Ралица Кехайова и Теодора Камова от Математическа гимназия „Акад. Кирил Попов“.

Катерина Георгиева ще учи медицина в Медицинския университет в Пловдив, след като се оказва с най-висок бал и е първа в списъка на приетите. „Убедена съм, че младите хора могат да се реализират успешно и в България, ако имат мотивация и самодисциплина“, казва Катя, която е носител на второ място в национален конкурс за есе от 2021 г.

Криста Чипарова успява да се пребори за  Политехническия университет на Милано, който е най-предпочитаното учебно заведение за инженери, архитекти и индустриални дизайнери в Италия и в топ 10 в Европа.

„Изпитът е комбиниран и включва 50 въпроса по физика, математика, история, изобразително изкуство, дизайн, логическо мислене, текстови компетентности и английски език“, пояснява Криста, която е била втора в националния конкурс „Безброй рецепти за успех“, раздел „Изобразително изкуство“ – 2022 г.

Пламена Ситева е избрала да продължи образованието си в специалност „Архитектура“ в Университета по архитектура, строителство и геодезия. Тя е с грамота за участие в XVI национална олимпиада по немски език – 2023 г.

Ралица от МГ е носител на златен медал от Международен конкурс за компютърна рисунка и колаж „Творчество без граници“, а Теодора има грамота за творческа и иновационна разработка на дипломен проект.