Отличниците са от ЕГ „Пловдив“, Математическата, карловското СУ „Васил Левски“ и ще учат зад граница

Цветомира Памукчиева и Таня Оцетарова от МГ.

Петима пловдивски зрелостници ще бъдат удостоени с почетното отличие на МОН „Национална диплома“. Двама от пълните отличници са от ЕГ „Пловдив“, също толкова са от Математическата гимназия и една абитуриентка от карловското СУ „Васил Левски. Предложенията на училищата са одобрени от Регионалното управление на образованието и изпратени в МОН, каза експертът Рангел Райчев.

Национална диплома се издава на ученици в годината на завършване на средното образование за постигнат общ отличен успех 6.00 и едно или повече отличия, получени от тях в 11 или в 12 клас от призови места на национални или международни олимпиади, състезания и конкурси в областта на науката, технологиите, изкуствата или спорта.

Със стипендия, която покрива изцяло разходите за обучение, е приета в Университета в Стандфорд Таня Оцетарова. Пълната отличничка на МГ представи през 2017 година България на едно от най-големите научни състезания – Intel ISEF в Лос Анджелис, Калифорния, както и на най-голямата лятна изследователска школа в света (RSI) в Масачузетския технологичен институт (MIT). Пловдивското дарование спечели и наградата на Американското почетно математическо общество за най-добър математически проект в областта на комбинаторната геометрия. Таня е избрала да продължи образованието си в специалност „Математика и компютърни науки“.

Физика в Саутхемптън ще учи другата пълна отличничка на випуск 2018 на Математическата гимназия Цветомира Памукчиева. Тя получава 3000 паунда стипендия за постиженията си.

Иван Кабаджов от ЕГ „Пловдив“ е носител на престижни награди от национални състезания и олимпиади по математика и физика. Участвал е в турнири по дебати. Иван ще продължи образованието си в Германия, въпреки че е изучавал немския като втори чужд език в гимназията.

Отлична оценка на националната олимпиада по история и успех 6.00 носят номинация за национална диплома и на Давид Спасов от Английската гимназия. Той е избрал да продължи образованието си в Софийския университет.

Даяна Михайлова от Карлово е момичето с най-висок резултат от държавните зрелостни изпити в Пловдивска област. 12-класничката от СУ “Васил Левски” в Карлово има три шестици от матурите. Освен задължителната по български език, тя е избрала като втори предмет история, както и матура по желание – английски. Оценката по чужд език й била нужна, тъй като университетът във Великобритания, където вече е приета, изисквал да е държала матура по английски. Даяна ще учи “Международен мениджмънт” в Университета Уорик в Ковънтри. Отличничката има четвърто място и от тазгодишната национална олимпиада по история. Членувала е в учебните компании на СУ “Васил Левски”, с една от които е била на финално състезание по мениджмънт в Брюксел. Участвала е и в състезанието за икономисти на английски език на Американския университет, където миналата година стига до финалите, а тази година е била поканена за ментор. Организатор е на редица благотворителни кампании в училището.