В академичните среди вещаят балотаж между зам.-ректора проф. Николай Менков и доскорошният председател на Общото събрание проф. Пламен Моллов

Петима кандидати ще спорят кой да оглави Университета по хранителни технологии, разбра „Уча в Пловдив”. Вчера се проведе Общо събрание, на което ректорът проф. Кольо Динков отчете изпълнението на мандатната програма за 2015-2019 година и бе избран нов председател. Доц. Стефчо Кемилев – декан на Технологичния факултет, замени проф. Пламен Моллов на председателския пост. Моллов е сочен като един от фаворитите за ректорския стол. Припомняме, че той има два мандата като народен представител и две години като изпълнителен директор на Българска агенция по безопасност на храните. Проф. Моллов е титуляр по 5 учебни дисциплини. Доскоро бе ръководител на катедра „Консервиране и хладилна технология“, а сега оглавява ЦИДО по качество и безопасност на храните. Той е почетен председател на Българската асоциация по хранителна и питейна индустрия и на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци.

Другият фаворит за ректорския стол е дясната ръка на проф. Кольо Динков – проф. Николай Менков. До момента той беше зам.-ректор по проекти и информационна дейност. Като такъв е ръководил проекта за енергийна ефективност на вуза, както и други важни национални и международни проекти. Под негово ръководство бяха синхронизирани учебните програми на УХТ според изискванията на бизнеса.

Още един заместник-ректор ще се състезава за шефския пост и това е чл.кор. проф. Стефан Драгоев. Той е един от най-изтъкнатите специалисти по месото и рибата и досега беше зам.-ректор по научна дейност и бизнес партньорство.

Сред претендентите за поста вероятно ще бъде и трети заместник-ректор. Проф. Йорданка Алексиева също е от екипа на проф. Динков и досега отговаряше за международната интеграция и повишаването на квалификацията. Тя е сред най-разпознаваемите лица на вуза, тъй като ръководи катедра „Хранене и туризъм”. Пред „Уча в Пловдив” проф. Алексиева каза, че все още не е решила категорично ще подава ли предизборна програма.

В академичните среди се говори, че петият претендент е професорът от катедра „Биотехнология” Алберт Кръстанов. Той е член на Американското химическо дружество и на Академията на науките на Ню Йорк.

Изборите са на 19 декември. Предварителните нагласи са за балотаж между проф. Менков и проф. Моллов.

2 КОМЕНТАРА

  1. Едва ли Универистетът по ХРАНИТЕЛНИ Технологии ще си изберат ректор, който е известен най-вече с изнудването на фирми от ХРАНИТЕЛНАТА индустрия и налагането на такса “спокойствие” като шеф на БАБХ. Едва ли това ще помогне за отношенията Университет – Бизнес. Да не говорим за любовните и секс скандали в коити се забърка докати беше депутат от Царската партия…. Едва ли ще го докара до балотаж, тази статия е определено ПР

  2. Добрите хора правят много, но тъмната сила от Ръководството на КД ги мачкат. Всеки мълчи, защото се страхува от КД. От него има много жертви. За това в кандидатурите има две поставени лица от КД и пълнеж от още двама за разкош. Утре са изборите, но мачкането е започнало на всяко ниво. Ако не гласуваш ни труд .. нито творчесто ще се разреши. Ако не спечели някой от поставените, лошо ще е и за другите добри… КД иска да бъде трети мандат, но по другия начин да дърпа конците. Не му стига заплата над 5 хилки иска още. С цялата си наглост искаше и да командва и ОС да го изберем… Никой от бизнеса не го харесва, но ползва лостовете на УХТ и измислена асоциация за пералня на хилки, заблужда колеги, заблуждава всички. Не знам кой е по достоен за избор, но поставените от КД в случая се гласи за трети мандат. Искате ли колеги още страх ? Е това е … Трябва протести, а не предначертани избори…

Коментарите са затворени.