В академичните среди вещаят балотаж между зам.-ректора проф. Николай Менков и доскорошният председател на Общото събрание проф. Пламен Моллов

Петима кандидати ще спорят кой да оглави Университета по хранителни технологии, разбра „Уча в Пловдив”. Вчера се проведе Общо събрание, на което ректорът проф. Кольо Динков отчете изпълнението на мандатната програма за 2015-2019 година и бе избран нов председател. Доц. Стефчо Кемилев – декан на Технологичния факултет, замени проф. Пламен Моллов на председателския пост. Моллов е сочен като един от фаворитите за ректорския стол. Припомняме, че той има два мандата като народен представител и две години като изпълнителен директор на Българска агенция по безопасност на храните. Проф. Моллов е титуляр по 5 учебни дисциплини. Доскоро бе ръководител на катедра „Консервиране и хладилна технология“, а сега оглавява ЦИДО по качество и безопасност на храните. Той е почетен председател на Българската асоциация по хранителна и питейна индустрия и на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци.

Другият фаворит за ректорския стол е дясната ръка на проф. Кольо Динков – проф. Николай Менков. До момента той беше зам.-ректор по проекти и информационна дейност. Като такъв е ръководил проекта за енергийна ефективност на вуза, както и други важни национални и международни проекти. Под негово ръководство бяха синхронизирани учебните програми на УХТ според изискванията на бизнеса.

Още един заместник-ректор ще се състезава за шефския пост и това е чл.кор. проф. Стефан Драгоев. Той е един от най-изтъкнатите специалисти по месото и рибата и досега беше зам.-ректор по научна дейност и бизнес партньорство.

Сред претендентите за поста вероятно ще бъде и трети заместник-ректор. Проф. Йорданка Алексиева също е от екипа на проф. Динков и досега отговаряше за международната интеграция и повишаването на квалификацията. Тя е сред най-разпознаваемите лица на вуза, тъй като ръководи катедра „Хранене и туризъм”. Пред „Уча в Пловдив” проф. Алексиева каза, че все още не е решила категорично ще подава ли предизборна програма.

В академичните среди се говори, че петият претендент е професорът от катедра „Биотехнология” Алберт Кръстанов. Той е член на Американското химическо дружество и на Академията на науките на Ню Йорк.

Изборите са на 19 декември. Предварителните нагласи са за балотаж между проф. Менков и проф. Моллов.

1 КОМЕНТАР

  1. Едва ли Универистетът по ХРАНИТЕЛНИ Технологии ще си изберат ректор, който е известен най-вече с изнудването на фирми от ХРАНИТЕЛНАТА индустрия и налагането на такса “спокойствие” като шеф на БАБХ. Едва ли това ще помогне за отношенията Университет – Бизнес. Да не говорим за любовните и секс скандали в коити се забърка докати беше депутат от Царската партия…. Едва ли ще го докара до балотаж, тази статия е определено ПР

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.