Мултимедийна интерактивна дъска с тъч дисплей в шестте тематично оборудвани кабинета по математика, биология, география, химия и физика в СУ „Патриарх Евтимий”

DSCF1829

 

Преди броени дни учениците от СУ „Патриарх Евтимий” се сдобиха с 6 класни стаи, в които едноцветни стени са заменени от пъстри картини, свързани със съответния предмет, който се изучава във всеки кабинет. Проектът на фондация „Лайт Сорс” цели всички ученици да попиват знания в по-колоритната атмосфера на тематичните фототапети, заредени с послания. Идеята на нововъведението е промяна на процеса на учене. Инициаторите са убедени, че то ще стане много по-креативно, изпълнено с енергия и вдъхновение.

Шестте кабинета на втория етаж в централната сграда всъщност оформят Центъра за природни науки „От атома до Космоса”, който беше изграден през лятото. „П. Евтимий” спечели 150 000 лева по проект „Училище на бъдещето” на фондация „Америка за България”, но общата стойност на центъра е стигнала 400 000.

DSCF1836

„Природата е човешко обиталище, а човек е разумен знак на присъственост в нея”. Този цитат от Декарт е изписан върху фототапета в първия кабинет по биология. Море, бутилка с мечти и желания, изхвърлена на брега оформя част от дизайна в другия кабинет по биология. Тук посланието е: „Аз вървя напред. Аз следвам мечтите си. Аз вярвам в светлото бъдеще”.

Глухарче с монтирано върху него числото Пи във вид на спирала може да се види в кабинета по математика, решен в млечнозелено. В същия нюанс са стените и щорите. Другата класна стая по математика е в жълто, а на фототапета са изобразени основните геометрични фигури. С мисълта на Галилей: „Математиката – това е езикът, на който е написана книгата на природата”.

Колби и елементи от Менделеевата таблица с посланието: „Умът обича неизвестното” оформят интериора в кабинета по химия, а пейзаж от Пирин – кабинета по география.

Обзавеждането и цялостното интериорно решение има идея за създаването на интерактивна образователна среда, която ще даде възможност за преподаване с цел осмисляне. Модулните мебели могат да бъдат подреждани в различни конфигурации. Учителят преподава  чрез съвместна работа с учениците като не им предоставя готови знания, а ги провокира, мотивира и консултира . Този тип кабинети дава възможност и за пълноценнно внедряване на проектно-базираното обучение чрез работа по интердисциплинарни проекти, обясняват от училището.

DSCF1830

Всеки от кабинетите разполага с мултимедийна интерактивна дъска с вграден тъч дисплей, което дава възможности за използването на 3D  демонстративни модели, схеми, презентации, симулации.  За всеки ученик има таблет, с който да работи  по време на занятията.

Наличието на библиотечни кътове и облачни технологии ще олекоти раниците, а обособените зелени кътове ще намалят стреса и напрежението по време на пребиваването на учениците в училище, обясни помощник-директорът Теодора Шиндова.

Част от природоматематическия център е и коридорът на втори етаж, който посреща с мисъл ла Лао Дзъ: „Причината, поради която Вселената е безкрайна, е че тя не живее за себе си. Тя дава живот на другите, като се трансформира”. Във фриза над тапетите са изписани вдъхновяващи думи като красота, любов, вяра, светлина, истина, надежда. Пейките, боядисани в различни цветове,  го превръщат в място за отдих, за обмен на информация и в среда за излагане на ученически творби.

DSCF1825