10-класници и учители присъстваха на демонстрации за магнитна подхранваща маска и цветовите тенденции на летния грим, участваха в интердисциплинарен урок по история, математика и български език

С новата професионална цветова гама гримове за лято ’2022, апарат за радиочестотен лифтинг, хидратираща терапия за лице и маска, която се премахва от лицето с помощта на магнит се запознаха при посещението си в Професионална гимназия по облекло „Станка Николица Спасо-Еленина“ ученици и учители от ПГ „Ана Май“. Визитата на пловдивските 10-класници от специалности „Моден дизайн“, „Фризьорство“ и „Козметика“ се осъществи по Националната програма „Иновации в действие“. Четири гимназии от Лудогорието и страната обменяха добри практики като, освен групата от града под тепетата, гости бяха още ученици и учители от СПГ „Алеко Константинов“ в Свищов и ПГТС „Христо Смирненски“ – Разград.

„СтартUp на интердисциплинарното учене“ е иновацията, която разградската гимназия по облекло реализира вече втора година. В демонстративния урок по история, математика и български език се включиха и гостуващите ученици. След представяне на виртуални музеи и експозиции от учителя по история, те търсиха информация за историко-археологическия резерват „Плиска“, изготвяха макет, попълваха паспорти за експонатите. От преподавателя по математика те получиха за задание на създадат с помощта на GeoGebra обемни фигури от крепостта, куб и правоъгълен паралелепипед по посочени параметри. Един от екипите трябваше да измайстори куб от пръчки и  маршмелоу. Упражненията по български език бяха свързани с глаголицата, а на финала учениците нареждаха онлайн виртуален пъзел и решаваха кръстословица, създадена в платформата Kahoot. Най-бърза и точна се оказа пловдивската ученичка Цветелина Итова.

Любопитни да узнаят какви иновации прилагат в областта на професионалната подготовка, пловдивските младежи и техните преподаватели разгледаха кабинетите по моден дизайн и шивашките работилници, галерията с дизайнерски проекти, в каквато е превърнато стълбището между първия и втория етаж на училището, и оцениха високо носиите и моделите от шифон, найлон и фолио, ушити в часовете по практика. Козметиците презентираха летните цветови тенденции в грима и демонстрираха как се работи с апаратите за радиочестотен лифтинг и за оформяне на тялото, както и параозонатора. Най-голямата атракция се оказа подхранващата и хидратираща маска за лице, която се премахва с помощта на магнит. На зелената морава бъдещите козметици показаха как кулинарни продукти се използват за разкрасяване на кожата на лицето.

Предизвикателство към гостуващите ученици бе включването в отборно състезание по стрийтбол.

Проектът „Junifest“ пренесе присъстващите в зоната на немските кулинарни изкушения – те опитаха традиционните наденички, запечени на барбекю, бретцели, типични немски десерти и отнесоха като подарък специално подготвена брошура на немски език с рецепти на презентираните ястия.

Културната програма на гостите включи посещение на Свещарската гробница и интерактивния музей в Архелогически резерват „Абритус“.

„Изключително сме впечатлени от представените иновации, но заедно с това сме обнадеждени и окуражени, че вървим в правилната посока, защото много от новостите ние също прилагаме. Това ни дава самочувствието да подготвим проект, с който догодина ще кандидатстваме за иновативно училище с иновация в областта на козметиката“, каза директорът на ПГО „Ана Май“ Емилия Петаларева.