Трябва да се насърчава разкриването на повече дуални паралелки, от които имат нужда работодателите в региона, смята кандидат-кметът за район „Северен” Стоян Алексиев

Професионалната гимназия по кожени изделия и текстил да стане общинска, както гимназиите по дървообработване и хранителни технологии и техника. Идеята е на кандидат-кмета за район „Северен” на ГЕРБ Стоян Алексиев. Амбицията му, ако спечели вота, е да направи постъпки за преобразуване на учебното заведение, което се нуждае от сериозни инвестиции, за да бъде модернизирано и да привлича по-голям брой ученици. ПГ по хранителни технологии бе цялостно обновена по оперативна програма „Региони в растеж”, след като общината кандидатства с проект за финансиране на стойност 1.4 млн. лева. С 800 000 лева от общинския бюджет пък бе възстановена фасадата на ПГ по вътрешна архитектура и дървообработване, където има рекорден брой дуални паралелки. Преди няколко години и двете професионални училища станаха общински.

„Защо да не се случи същото и с ПГ по кожени изделия и текстил, чиято сграда има нужда да бъде реновирана, базата – модернизирана, за да привлича повече ученици. Обувната промишленост е добре развита в нашия и съседните региони, така че компаниите имат нужда от свежа работна ръка. Трябва да се помисли и за разкриването на нови, актуални професии, които да увеличат броя на желаещите да се обучават в гимназията”, коментира Алексиев.

Категоричен е, че ще съдейства и за санирането на училищните сгради в района – „П. Яворов”, „Хр.Г.Данов”, Н. Вапцаров”. Зад сградата на училище „П. Яворов” има отреден терен за строеж на детска градина. Според Алексиев разкриването на шест групи и една яслена може да реши проблема с недостига на места в района.

Той е разговарял и с ръководството на ДГ „Бреза”, която разполага с 5 дка двор. Там може да се изгради още едно крило на градината, което да поеме децата, живеещи в съседните новопостроени кооперации и блокове.

Като доскорошен директор на общинско предприятие „Градини и паркове”, Стоян Алексиев заявява, че сред приоритетите му ще бъде обновяването на дворните пространства на детските градини. Още повече, че са заложени средства в общинската програма за образование за 2020-2022 година.