Метеорологичен дрон, роботизирана ръка за събиране на отпадъци и устройство за производство на печатни платки, донесоха престижните отличия

Професионалната гимназия по електротехника и електроника се оказа сред фаворитите в националния конкурс за STEM науки в училище, който се провежда от Център за образование и култура към Американския университет. Награждаването на победителите от третото издание на престижния конкурс, в който взеха участие ученици от цялата страна, ще бъде на 25 януари в столицата.

Национален победител във възрастова категория 8-12 клас е Атанас Пелтеков, който се представя с проекта „ASEM“. В триминутен видеоклип Наско презентира роботизирана ръка, която събира опасни отпадъци, и разказва как разработката му интегрира математика, физика и технологии. “CNC машина“ е нарекъл проекта си Цветан Ючев. Талантливият младеж също се оказа победител, създавайки устройство, което може да бъде използвано при производство на печатни платки. Метеорологичен дрон, който извършва измерване на няколко параметъра на въздуха, донесе приз и за Живко Терзиев. Устройството отчита температура, влажност и атмосферно налягане на определена височина. И тъй като е конструирано в платформата Arduino, информацията може да бъде съхранявана в паметта на революционното устройство, на телефона или компютъра. Дронът може също така да предава информация.

И тримата ученици на ПГЕЕ получават приза „Super STEM Europe“.

С престижни награди ще бъдат удостоени и двама от преподавателите на гимназията по учебна практика. Това са Васил Цветков и Софка Лулова, които са участвали в направление „Инженерство“. Те получават отличие за учители вдъхновители, които улесняват реализацията на учениците като техници и им помагат да осъзнаят ролята на STEM концепцията.

Национален победител във възрастова категория 4-8 клас е ученик от Стамболийски. Теодор Тинков от СУ „Отец Паисий“ е спечелил журито с проекта си „Луната на Сатурн Енцелад“.

1 КОМЕНТАР

  1. Това, че Дрона е направен чрез Arduino е с цел да могат да се сменят сензорите и схемата на дрона, а не да се записва информация в паметта на у-вото и т.н.

Коментарите са затворени.