Как се стреля с лък и що е то петанк научиха в ОУ „Пенчо Славейков” в Столипиново

23114721_10212601589492587_784044429_n

Паякова мрежа оплете участниците в спортния празник в Столипиново, който събра деца и родители в двора на ОУ „Пенчо Славейков”. Освен традиционните спортове – футбол, лека атлетика, щафетни игри, учениците опитаха и малко познати спортове, представени от младежката организация на фондация„ Балкан Адвенчър”, гост на празника.

В двора беше разпъната паякова мрежа, която представлява кръстосани ластици на различни височини, които учениците от 6 до 16 години трябваше да преодолеят като ги прескочат или минат под тях. Най-пластична бе 5-класничката Милка Данкова, която мина препятствията с най-малко наказателни точки.

В друга част на двора в редица бяха разположени рингове. Учениците трябваше да хвърлят малки топки, които да попадат вътре в тях. Така те научиха правилата на играта петанк. Най-добър се оказа 5-класникът Идрис Николов, който бе класиран на първо място. Най-голяма еуфория настъпи при стрелбата с лък.

„Лъкът наподобяваше старинните от Първата българска държава. Мишената също бе ръчно изработена. Децата проявиха най-голям интерес именно към стрелбата с лък, като за целта стрелите бяха обезопасени. Гостите подаваха камъче с изобразени български руни на всеки ученик, за да види какъв късмет ще му се падне. Празникът премина с много емоции и спортсменски дух”, разказа директорът Екатерина Делинова. За победител в тази надпревара бил обявен Ивайло Илиев от 5 в клас.

Родителите оформиха агитки, за да подкрепят любимите отбори и индивидуални състезатели.

Във футболния турнир победител бе 7 в клас. На щафетните игри участниците от фаворити бяха учениците от 6 е клас. При обиколката на училището победител излезе Кадир Асенов от 9 б. Скок от място и скокове с препятствия спечелиха 3 а и 4 б клас.

Училището развива индивидуалните спортни заложби на учениците в школи по футбол, баскетбол, лека атлетика, аеробика. Спортуването е водеща предпоставка за превенция на агресията, категорични са учителите. Присъстваха и много родители, за да подкрепят своите любими отбори, и индивидуалните състезатели.

23023585_1819307048081051_64121005_n