Със 105 гласа „за”, 4 „против” и 52 „въздържали се” парламентът прие  на първо четене промените в Закона за предучилищното и училищното образование.Те включват задължително предучилищно образование за 4-годишните деца и контрол върху функционирането на Училищните настоятелства.

Според проведена анкета сред 5 600 учители, 92% виждат голяма разлика в образователните резултати между обхванатите и необхванатите в предучилищно обучение 4-годишни деца. Между 91 и 92 на сто са включените на 5 години в системата на предучилищно образование, едва 78% са 4-годишни. 14% са необхванатите деца и те са предимно от семейства, в които майчиният език не е български.

Третата промяна засяга законовото регламентиране на обучението в електронна среда. Тази година то бе осъществено като мярка от Закона за извънредното положение. Опитът показа, че онлайн обучението може да се прилага при извънредни обстоятелства – грипни ваканции, климатични или други фактори, които не позволяват присъствено обучение. Социалните партньори в образованието се договориха с МОН до 20% от учебния план след четвърти клас да се провежда в електронна среда от разстояние, за да не се налага учениците да стават прекалено рано или да си тръгват прекалено късно от училище.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.