Промените в Закона за висшето образование разписват и правилата за партньорство между държавните вузове и гимназиите

Със 111 гласа „за“ народните представители дадоха „зелена светлина“ на мораториума върху откриването на нови вузове и филиали към държавните университети. Мярката е заложена в промените в Закона за висше образование, които минаха на първо гласуване вчера.

Той ще бъде в сила до приемането на национална карта на висшето образование, която трябва да определи професионалните направления, необходими за различните региони у нас. В проектозакона е предвидено в съответствие с нея Народното събрание да предлага откриването, преобразуването, преименуването или закриването на висши училища, както и размера на тяхната субсидия. С предложените промени се регламентира още, че ректорите на вузовете ще сключват договори си образователния министър. Те ще му дават възможност за възлагане на определени политики, цели и задачи на висшите училища,  като те ще имат задължение да отчитат финансовото си състояние.

След като изслуша мненията на депутатите, образователният министър Красимир Вълчев обърна внимание, че договорите ще бъдат в режим на публичност и пълна прозрачност. Той посочи, че една от негативните последици от автономията е разликата от 2,5 пъти във възнаграждението на младите и утвърдените преподавателите. Затова и със закона се предлага регламентиране на минимална работна заплата.

По предложение на председателя на парламентарната комисия по образование Милена Дамянова срокът за подаване на предложения между първо и второ четене бе удължен от 7 на 16 дни, т.е. до 13-ти декември.

Това е поредният, 53-ти „ремонт“ на Закона, приет в последните дни на 1995 година.

Нормативният акт предвижда Министерският съвет да определя общия брой на студентите и докторантите в държавните висши училища по професионални направления. През 2015 г. приемът в държавните висши училища е бил 58 000 студенти (включително магистър след бакалавър и докторанти). Тази година е 43 000 при 52 000 зрелостници. Според министър Вълчев разумно е при толкова абитуриенти приемът да е 37 000.

Законът предлага Съветът на настоятелите да участва в Академичния съвет. Това ще направи прозрачно вземането на решенията. Ще се изговарят потребностите на висшето училище, накъде върви, доколко е партньор на бизнеса, какъв е приносът за развитието на местната икономика.

Зконът предлага регламентиране на минималната работна заплата за най-ниската академична длъжност в системата на държавните вузове. Целта е те да бъдат провокирани да инвестират в нова генерация учени и университетски преподаватели.

Законът предвижда и промени в системата на акредитация. Преди 12 години средната акредитационна оценка е била 82% от максимума, преди 6 години – 88%, а сега – 92%. С други думи, акредитацията почти не различава висшите училища, независимо че в областта на научните изследвания например разликата е 30 пъти.

Какво се предлага – електронизация на акредитацията и облекчаване на процедурите. Институционалната акредитация ще е първоначална, а последващата ще е сбор от оценките по професионални направления.

Освен това, в сегашния си вид процесът не стимулира поддържането и развитието на собствени катедри, на школи и преподавателски капацитет. Затова се предлага един преподавател да участва в акредитацията само на едно висше училище.

Законът предвижда и освобождаване от такси на студентите, които се подготвят в професионални направления с най-голям очакван недостиг на пазара на труда. На първо време, това са 8 професионални направления, сред които и „Педагогика“.

Законът разписва и правилата за партньорство между държавните висши училища и тези в системата на средното образование, което е предпоставка за естествено преливане и надграждане.

Проектът предвижда и максимален двумесечен срок за легализация на дипломи, придобити в чужбина. Европейското дипломно приложение ще се издава безплатно. Държавата ще покрива обучението на студенти, които имат договор с работодатели за стаж и/или работно място след успешно дипломиране.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.