Паралелки в четири пловдивски училища преминаха на дистанционно обучение заради установени случаи на Covid-19, обяви днес директорът на дирекция “Надзор на заразните болести” в Регионалната здравна инспекция д-р Милена Панайотова.

Съгласно действащата нормативна база под карантина са поставени заболелите деца и контактните. Всички ученици, които са карантинирани, са преминали към обучение от разстояние в електронна среда. Карантината за заразените е 7 дни, а за контактните – 5.

Към момента здравните инспектори са поставили под карантина по една паралелка в ОУ “Княз Александър I”, СУ “Константин Кирил Философ” и ОУ “Димитър Талев”, както и в Професионалната гимназия по архитектура, строителство и геодезия “Арх. Камен Петков”. Засега в детските градини няма потвърдени случаи.

По мнението на епидемиолозите че в момента ковид преминава леко и някои от учениците дори не разбират, че са болни. През лятото главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев поиска карантината да бъде премахната, като се промени законът, но това не бе гласувано от депутатите.

Отчита се голям интерес към новата ваксина срещу ковид. През имунизационния кабинет в РЗИ преминават по над 180 души на ден. От 27 септември до днес в Пловдивска област са поставени 1653 от новите ваксини.