6927_gallery_main

С нови пароли за достъп до системата, от която ще теглят изпитните материали за предстоящите външни оценявания и матури, се оказаха училищата. Директорите бяха изненадани с новината ден преди първия изпит по български език за четвъртокласниците, който е на 7 май. Причината за внезапната промяна вероятно е да се сведат до минимум гафовете и изтичането на каквато и да е информация, както и за по-голяма сигурност, за да не се допускат сривове в системата.

През последните 5 години школските шефове имат достъп до платформата на МОН с определена парола. Тя е една и съща, както за националното външно оценяване в 4 и в 7 клас, така и за зрелостните изпити. Най-неочаквано обаче преди поредицата изпитни тестове за малките матури, училищните директори са били сюрпризирани да се явят в просветния инспекторат, за да получат лично новите пароли. Досега те са упълномощавали своите заместници или преподаватели по информационни технологии да вкарват резултатите, но занапред ще трябва да го правят самите те.

Най-вероятно паролите ще бъдат сменени и за външното оценяване на кандидат-гимназистите.

Директорите, които нямат добра компютърна грамотност, са в паника как ще се справят. Трябваше първо да ни обучат и тогава да правят промени, реагират от малките училища в съседните на Пловдив общини.

Точно 20 минути е времето за разпечатване на изпитните варианти за четвъртокласниците. Проблемът ще е за училищата с по пет-шест паралелки във випуск, но те пък придвидливо са се запасили с лазерни принтери, които копират по-бързо.