По неофициални данни около 1 000 семейства са заменили класната стая с тази вкъщи, стана ясно на регионална конференция за алтернативни форми на обучение

Домашното образование не е да не правиш нищо и да не ходиш на училище, да експериментираш върху децата всички свои разбирания, да ги учиш да преписват, а не да знаят, то е преди всичко отговорност да формираш вербални и писмени умения, логическо мислене и социални навици, ценностна система, професионални умения и умения за боравене с огромно количество информация.

Такова послание отправи към родителите, които искат да заменят класната стая с обучение у дома зам.-председателят на Асоциацията за домашно образование Елиян Петков. Десетки деца и родители се събраха днес в Конгресния център на панаира, за да дебатират алтернативните форми на образование. Пандемията повиши интереса към обучението вкъщи и доказателство за това са големият брой семейства, които присъстваха на лекциите и последващите дискусии, заедно със сдружение „Родители, обединени за децата“.

По неофициални данни над 1 000 семейства в България обучават децата у дома. Те са избрали от години домашното образование, обяви адвокат Виктор Костов от сдружение „РОД Интернешънъл“. Той обясни, че това не е популярната форма за обучение у нас, за разлика от САЩ и Европа и допълни, че програмата се изготвя от родителите за децата и след това те полагат изпити към учебни заведения у нас и в чужбина.

Елиян Петков разказа пред аудиторията своята лична история. Той и съпругата му Радослава  възпитават и обучават и четирите си деца вкъщи. Три от тях полагат успешно изпити в американско училище онлайн.

Радослава има диплома от езикова гимназия с английски и немски, а след това се дипломира като историк в Софийския университет. Тя се грижи за хуманитарните науки, а Елиян, който е успешен предприемач и ръководи собствена IT фирма – за точните. Неговият пример в това да се съчетава печеливш бизнес с успешно домашно образование е вдъхновение за много семейства в България.

„Решението детето да учи в дома се взима след сериозно обмисляне, анализ и преценка на възможностите на родителите, то не е лъжица за всяка уста. Много хора избират домашно образование, за да избягат от конкуренцията, но забравят, че истинските шампиони се раждат в битката“, казва асеновградчанинът и добавя, че на пазара на труда се продават и купуват умения, а не дипломи.

Когато знанията на родителите не са достатъчни, Петкови използват помощта на експерти срещу заплащане. Дъщерите им – Теодора и Виктория, които са съответно на 21 и 18 години, се обучават по дистанционна програма на американската система CLASS. Единствената такса, която плащат родителите, е между 600 и 800 долара годишно за учебници. Двете са отлични тенисистки, Вики е лауреат на международни конкурси по пиано, а при подготовката си разчита на преподавателя Георгиос Филаделфевс, покрай когото понаучила и гръцки. Теди вече е студентка в американския университет Дюк, но в Китай, след като изкарала резултати, близки до максималните на SAT и TOEFL.

14-годишният Николай, който също не е влизал в държавно или общинско училище, тренира карате, но страстта му са компютрите и вероятно ще помага на база си в IT бизнеса. Най-малката – Елизабет, още няма 4, но също ще се обучава у дома.

„Темпото е съобразено с детето и съответства на нивото на изпълнение на поставените му задачи. Разпределението на времето също зависи от неговия ритъм на учене. Ние нямаме делегирани бюджети, заложили сме парите и времето си в името на нашите деца“, казва Радослава.

Лекторите, поканени за участие в конференцията, запознаха аудиторията с правните и философските въпроси на това образование в България. Например, в Германия и Швеция подобно образование не се приема и се преследва от властите, докато у нас няма подобни рестрикции към семействата.

Механизмът за обхват на децата, или постановление № 100 на МС в образователната система, не се приема като текстове от асоциациите на родителите, които практикуват образование на децата си вкъщи.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.