По неофициални данни около 1 000 семейства са заменили класната стая с тази вкъщи, стана ясно на регионална конференция за алтернативни форми на обучение

Домашното образование не е да не правиш нищо и да не ходиш на училище, да експериментираш върху децата всички свои разбирания, да ги учиш да преписват, а не да знаят, то е преди всичко отговорност да формираш вербални и писмени умения, логическо мислене и социални навици, ценностна система, професионални умения и умения за боравене с огромно количество информация.

Такова послание отправи към родителите, които искат да заменят класната стая с обучение у дома зам.-председателят на Асоциацията за домашно образование Елиян Петков. Десетки деца и родители се събраха днес в Конгресния център на панаира, за да дебатират алтернативните форми на образование. Пандемията повиши интереса към обучението вкъщи и доказателство за това са големият брой семейства, които присъстваха на лекциите и последващите дискусии, заедно със сдружение „Родители, обединени за децата“.

По неофициални данни над 1 000 семейства в България обучават децата у дома. Те са избрали от години домашното образование, обяви адвокат Виктор Костов от сдружение „РОД Интернешънъл“. Той обясни, че това не е популярната форма за обучение у нас, за разлика от САЩ и Европа и допълни, че програмата се изготвя от родителите за децата и след това те полагат изпити към учебни заведения у нас и в чужбина.

Елиян Петков разказа пред аудиторията своята лична история. Той и съпругата му Радослава  възпитават и обучават и четирите си деца вкъщи. Три от тях полагат успешно изпити в американско училище онлайн.

Радослава има диплома от езикова гимназия с английски и немски, а след това се дипломира като историк в Софийския университет. Тя се грижи за хуманитарните науки, а Елиян, който е успешен предприемач и ръководи собствена IT фирма – за точните. Неговият пример в това да се съчетава печеливш бизнес с успешно домашно образование е вдъхновение за много семейства в България.

„Решението детето да учи в дома се взима след сериозно обмисляне, анализ и преценка на възможностите на родителите, то не е лъжица за всяка уста. Много хора избират домашно образование, за да избягат от конкуренцията, но забравят, че истинските шампиони се раждат в битката“, казва асеновградчанинът и добавя, че на пазара на труда се продават и купуват умения, а не дипломи.

Когато знанията на родителите не са достатъчни, Петкови използват помощта на експерти срещу заплащане. Дъщерите им – Теодора и Виктория, които са съответно на 21 и 18 години, се обучават по дистанционна програма на американската система CLASS. Единствената такса, която плащат родителите, е между 600 и 800 долара годишно за учебници. Двете са отлични тенисистки, Вики е лауреат на международни конкурси по пиано, а при подготовката си разчита на преподавателя Георгиос Филаделфевс, покрай когото понаучила и гръцки. Теди вече е студентка в американския университет Дюк, но в Китай, след като изкарала резултати, близки до максималните на SAT и TOEFL.

14-годишният Николай, който също не е влизал в държавно или общинско училище, тренира карате, но страстта му са компютрите и вероятно ще помага на база си в IT бизнеса. Най-малката – Елизабет, още няма 4, но също ще се обучава у дома.

„Темпото е съобразено с детето и съответства на нивото на изпълнение на поставените му задачи. Разпределението на времето също зависи от неговия ритъм на учене. Ние нямаме делегирани бюджети, заложили сме парите и времето си в името на нашите деца“, казва Радослава.

Лекторите, поканени за участие в конференцията, запознаха аудиторията с правните и философските въпроси на това образование в България. Например, в Германия и Швеция подобно образование не се приема и се преследва от властите, докато у нас няма подобни рестрикции към семействата.

Механизмът за обхват на децата, или постановление № 100 на МС в образователната система, не се приема като текстове от асоциациите на родителите, които практикуват образование на децата си вкъщи.