Заради един единствен кандидат бе организиран тази сутрин зрелостен изпит по физика. 78 зрелостници се явяват на трета матура, която ще се проведе в четири последователни дни. Днес изпит по желание се състоя по физика и астрономия, философски цикъл и биология и здравно образование.

Още в 7.15 в двора на ЕГ „Пловдив“ бе Панайота Вангелова от карловското СУ „Васил Левски“. Момичето бе придружавано от майка си, която я докарала със семейния автомобил до Пловдив, където била разпределена да се яви. Зрелостничката има амбицията да учи технически науки в престижния Империъл колидж в Лондон, където искат три матури. Създаден преди повече от сто години, Империъл колидж е в топ 10 на най-добрите университети във Великобритания за производствено инженерство, биологични науки, химия, математика, технология на материалите, медицина и физика. Известен е с откритието на пеницилина, развитието на холографията и основите на фибър оптичния кабел.

Панайота положила втора задължителна матура по математика и, за да е сигурна, че ще се справи отлично, ходила на частни уроци. По физика обаче се готвила сама.

„Миналото лято реших, че ще се занимавам с физика и математика и започнах сериозна подготовка. Реших да продължа образованието си в областта на техническите науки, защото е перспективно“, обясни Панайота, въпреки че другата й голяма страст е музиката. Свири на пиано и китара и заедно с по-малката си сестра пишат поп песни. Дори си пускат You tube канал.

Преди да замине за Лондон през есента, карловската зрелостничка ще лети до Корея, за да се включи в Инженерна акадамия. Родителите й имат частен бизнес и си партнират с корейска компания, която поканила момичето на лятна практика. В Лондон със сигурност има един близък приятел, на когото да разчита и това е Даяна – миналогодишната зрелостничка от Карлово, която изкара три шестици на матурите и също е възпитаник на СУ “Васил Левски”.

С надеждата за шестица влезе на матурата по биология Мелиса Ковач от пловдивското СУ „Климент Охридски“. 12-класничката има амбицията да повиши оценките си от 9 и 10 клас по предмета, тъй като смята да кандидатства стоматология. Избрала химията като втора задължителна матура и вярва, че се е справила добре. Мелиса учи в профилирана паралелка с биология и химия, и по двата предмета има отлични оценки в 12 клас, но за да има висок бал за Медицинския, са й нужни шестици и от предишните години.

Утре е матурата по желание по чуждите езици. 24-има се явяват на английски език, по двама – на немски и испански.

Четирима са подали заявление за география на 30 май. Тогава е и матурата по химия, за която желание са изявили 7 ученици.

В последния ден на месеца ще се проведе зрелостен изпит по математика, на който са се записали 30 абитуриенти. Само за един ще има матура по история и цивилизация на същата дата.