Деца от български, ромски, турски, арменски и еврейски произход творят заедно по проекта „Заветът на хан Кубрат днес”

Баница и баклава, ромски, турски и арменски костюми, както и български народни носии оформиха пъстрите щандове на панаира на шатрите, който събра десетки участници и гости днес в СУ „Черноризец Храбър”.  Новият физкултурен салон на училището бе огласен от песни и танци на различните етноси. Под мотото „Заветът на хан Кубрат днес” ученици от 7 до 12 клас показаха резултата от едногодишния си труд. В партньорство със сдружение „Свят за всички” и софийска неправителствена организация, която прави тренинги на родители и деца, училището реализира проект по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж” на стойност 115 000 лева.

12 клубове, наречени от децата шатри, по футбол, волейбол, тенис на маса и хандбал, по готварство и различни видове изкуства, са работили в посока сплотяване. В училището се обучават деца от български, ромски, турски, арменски и еврейски произход, а целта на проекта е всички те да се уверят, че могат да работят успешно заедно, независимо от произхода си.

На Симона Стефанова от шатра “Историческо минало” се паднало да проучи и разкаже за акцията по спасяването на българските евреи по време на Втората световна война с енергичната намеса на пловдивския митрополит Кирил. Седмокласничката била изключително развълнувана от темата, за която не знаела нищо до този момент.

„Намерих доста информация в различни сайтове, а мама и татко ми помогнаха да оформя реферата. Много се разчувствах, като научих какво сме направили за спасяването на евреите. Моето поколение на знае нищо за това геройство. Сега, когато минавам край къщите на някогашните еврейски фамилии в Пловдив, настръхвам”, разказа Симона. Емоционалното представяне на темата й донесло първо място на организираната от училището детска научна конференция. Отличени били рефератите на Евгения, която запознала съучениците си с християнското изкуство, Юлия говорила за Пловдив в античността, а Виктория се фокусирала върху тракийското наследство.

„Посетихме и Археологическия музей. Децата научиха страшно много, а освен това добиха умения да презентират. За мен беше важно да разберат, че днешното състояние на Пловдив е исторически обусловено и че трябва да се научим да живеем заедно и да бъдем единни – не защото сме принудени, а защото историческата ни съдба е такава. Защото всички етноси имат принос за развитието на нацията ни. Нямаме друг избор, освен да сме заедно на този кръстопът”, каза преподавателят по история и география Евелина Раднева, която ръководи шатра „Историческо минало”.  12-класниците били ментори на децата от 7 клас и ги учели на меки умения.

От шатра „Вестоносци” се похвалиха, че посетили Народното събрание и се срещнали с най-младия депутат Теодора Халачева.

„Беше вълнуващо да се озовем на мястото, където се коват българските закони. Бяхме на семинари в Златоград и Чепеларе и се научихме как се правят репортажи. Създадохме нови контакти и връзки”, обясни 12-класничката Василена Благоева. Зрелостничката е амбицирана да учи психология.

Изключително оживено беше край шатра „Компютърни руни”, където имаше  изложени плакати, декоративни композиции и компютърни рисунки. Под напътствията на преподавателя по изобразително изкуство Румяна Григорова учениците изучавали не само древния метод за писане, но и различни шрифтове.

Децата от шатра “Веселите ноти” с ръководител Галя Тотева изследвали музикалния фолклор на етносите.

В резултат на проекта за училището остава оборудвани фитнес зала и готварска работилница с мини кухня.

Паралелно със заниманията с учениците имало и тренинги с родителите. Целта била да се убедят ромските семейства да не допускат отсъствия на децата от училище и да ги подкрепят за участието им в извънкласни дейности, които осмислят свободното време. На общите занимания понякога се получава така, че децата възпитават родителите си, споделиха ръководителите на клубовете.