Портрет на Владимир Балчев и новата му книга „Пловдив – другият бряг на Европа”

Иван Веселинов Генов, ПГХТТ – Пловдив 11 г клас

/Носител на втора награда от националния ученически конкурс по журналистика „Григор Попов”/

Иван Генов - ІІ място за репортаж в Национален конкурс Григор Попов - Разград (1)

 

Името на Владимир Балчев е известно на пловдивската общественост – нито едно събитие, свързано с историята на нашия град не може да стане на високо ниво без неговото компетентно участие и съвет. Знанията му са енциклопедични и отдавна са му спечелили званието: „живата архива на Пловдив”.

Владимир Балчев е български историк, роден през 1950 г. Завършва българска филология и история във Великотърновски университет „Кирил и Методий”. Заема редица  длъжности като уредник в Националния музей на историята, редактор в радио „Пловдив”, на редица издания за история, литература и култура, за известно време е главен експерт в Държавен архив – Пловдив. Публикува различни изследвания за българската култура и литература през XIX – XX в. Негови студии и научни статии са публикувани в „Литературна мисъл“, „Известия на Българското историческо дружество“, в научни трудове на ПУ „Паисий Хилендарски“ и други сборници и специализирани издания.

Преди да се срещна с Владимир Балчев, бях слушал много за него. Затова първата ми среща с него бе вълнуваща. Потърсих го в Държавен архив – Пловдив докато работех по исторически проект за бунтовете и протестите в историята. Посрещна ни човек с буйна бяла коса и внушителен вид. Сладкодумно ни поведе през стари събития и неизвестни факти. Разказваше за хора и събития, които не значеха нищо за нас до този момент. Дълбокият му тембър ни увличаше в неподозирани за нас страсти и драми.

Преминаха дните на нашия проект, резултатите и наградите ни вече са история. А личността на Владимир Балчев остана в нашите спомени. Но наскоро името му отново ни накара да си спомним за този интересен историк на Пловдив. Поканени бяхме на премиерата на новата му книга „Пловдив – другият бряг на Европа”. И отново станахме част от магията на знанията и словото му. Това е книга за забравените европейски първостроители на модерния Пловдив, които напускат родните брегове и се заселват в един от най древните градове на планетата. Идват, за да помогнат на току-що освободената България, да положат основите на българската държавност, на българската култура и изкуство, на българската наука и едновременно с това да намерят тук своето призвание. За тях Пловдив се превръща в съдба и вдъхновение. Става дума за личности, работили всеотдайно, със съзнанието, че ще оставят спомен и за себе си, и за извършеното от тях. Целта на автора е да възкреси този спомен, затрупан от наслоенията на годините, да осветли времето, когато Европа дойде при българите, преди те да тръгнат към нея, да припомни заслугите на чужденците към Пловдив. Защото това е един капитал, който винаги може да ни помогне.

Новата книга на Владимир Балчев зае мястото си в нашата библиотека. Знанието за миналото на Пловдив ни донесе удовлетволение. И вдъхновение! Защото съхранената памет на нашето минало е богатство, което ценим. А хората като Владимир Балчев са наш общ и непреходен капитал.