Това е малък жест за 45-годишната дейност на Елизабет Вартанян, която е и почетен гражданин на Пловдив, казаха днес при откриването инициаторите от арменската общност

Не може да се изучава историята на пловдивската арменска общност, без да се спомене името на Елизабет Вартанян и без да се изброи направеното от нея в продължение на 45 години. Днес потвърждаваме любовта си към уважавания преподавал и общественик. С тези думи представителите на арменската общност в града под тепетата отдадоха почит на Елизабет Вартанян. На днешния ден се навършват две години от кончината на учителя доайен по арменски език, а в двора на ОУ ”Виктория и Крикор Тютюнджян” бе поставена паметна плоча на изявения педагог, който е почетен гражданин на Пловдив.

Непосредствено след литургията в храм „Сурп Кеворк“ пловдивският арменски свещеник Храч Мурадян освети паметната плоча, поставена в знак на признателност за приноса на Вартанян за съхраняване културата на арменския народ. „Нас са ни учили, а ние учим децата си, да помнят историята и личностите от нея. Елизабет Вартанян е учител и будител, който осветява пътя ни. На стената, на която е поставена паметната й плоча, ще бъдат увековечени имената и на други заслужили личности“, каза свещеникът.

Елизабет Вартанян е завършила арменска филология и журналистика в Държавния университет в Ереван, след което се завръща в родния Пловдив и преподава майчиния си език. Тя е сред радетелите за възстановяване на Арменското училище в Стария град. Всеки неин час започва с молитва на арменски. Дългогодишният преподавател в СУ „Патриарх Евтимий” и в Арменското училище бе обявен за учител номер едно в света по арменски език – отличие, което се присъжда от Министерството на диаспората в Ереван. В надпреварата за престижната титла тя се конкурира с 94 учители от различни страни, където арменският се преподава като майчин език.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.