Паметна плоча и зала на името на маестро Георги Атанасов бе открита днес в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство. Събитието е по идея на генералния консул на България в Милано Таня Димитрова, а на официалното откриване присъстваха посланикът на Италия у нас Н. Пр. Джузепина Дзара и почетният консул в Пловдив Джузепе де Франческо.

Ректорът на АМТИИ проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак акцентира върху приноса на Маестро Георги Атанасов за развитието на българската музика в началото на 20 в. Посланик Дзара отбеляза, че посвещаването на зала в библиотеката на АМТИИ на името на големия композитор и откриването на възпоменателна плоча са събития, които изразяват по най-добър начин културните връзки между Италия и България. Дипломатът припомни, че роденият в Пловдив композитор е италиански възпитаник и ученик на Пиетро Маскани в консерваторията в Пезаро, която завършва с титлата „маестро ди музика“.

Слово за живота и дейността му изнесе д-р  Радостина  Каражеляскова. Тя акцентира върху изследвания, които недвусмислено доказват, че идеята за написването на първата му операта „Борислав“ се е родила в Пловдив и градът е имал изключително значение за творческия живот на композитора.