Пренаписват рецептите за училищните столове, подновяват изискванията към бюфетите

 

5b91eadc5ac0c6e5df281dcbd7ec85ab

Учениците ще могат да хапват палачинки, но не пържени, а печени, независимо дали са сладки или солени. Любимите  пържени филийки, пирожки и понички са забранени в училищата, но в детските градини се разрешават по изключение един път седмично. Край на сандвичите с малотрайни колбаси и луканка, както и на супер сладките кремове, солените супи и яхнии. Центърът по обществено здраве пренаписва рецептите, по които ще трябва да се готви в училищните столове от новата учебна година.

От 15 септември децата от 7 до 19 години ще се хранят здравословно, предвиждат новите норми, съобразени с европейските.  Подновени са изискванията и за бюфетите, според влязлата преди две години в сила наредба №37 на Министерството на здравеопазването. Промените ще бъдат представени за одобрение до края на месеца в здравното министерство, след което ще бъдат съгласувани  с Министерството на земеделието и храните. След това предстои промяна и на рецептурниците за ясли и детски градини.

Фирмата, спечелила да зарежда училището, трябва да осигурява продукти, които отговарят на изискванията на наредбата за хранене. Контрол ще осъществяват  регионалните здравни инспекции и на агенцията по храните.

При пренаписването на рецептите не са забравени и тези за кухненските десерти, плодовите и млечните кремове, киселите. Захарта в тях се намалява с повече от 40% и се редуцира от 15 на 8 грама. Няма да се предлагат филии със сладко и мармалад. Сандвичите ще могат да се приготвят само със свинско и пуешко филе или пилешко роле.  Забранява се продажбата на сандвичи с кренвирши, с малотрайните колбаси , както с шпеков салам и луканка.  Ако ще се залага на сандвичи с риба, тя не може да е пушената или консервираната, само филе .

В супите количеството сол и олио са намалени с около 20%. В основните ястия са премахнати субпродуктите, затова в менюто повече няма да има пилешки дробчета и дроб-сарма, например. Каймата  трябва да се приготвя от адекватното количество свинско и телешко месо, няма да се взима от готовата пакетирана.

Месата, сред които трябва да избират готвачите в училищните столове, са телешко и свинско, кайма смес, пилешко, пуешко, риба. От кашкавалите се препоръчва видът „Витоша“, а сиренето – да е краве. Преди да се даде на децата в сандвич или в ястие, сиренето първо трябва да се обезсоли, предвиждат още новите норми. Според експертите по-добре е вместо сирене да се използва извара.

Бозата не може да присъства в менюто на учениците от 7 до 19 г., предвиждат още новите изисквания към училищните столове и бюфети. От напитките са позволени бутилирани натурални минерални, изворни и трапезни води, 100% натуралните плодови и зеленчукови сокове, плодови и плодово-зеленчукови нектари. Позволени са прясно и кисело мляко, млечни напитки, плодов и билков чай, топъл шоколад. Айрянът може да се продава само без сол.