Днес е последният срок, в който зрелостниците заявяват по кои предмети се явяват.Изпити ще има само в класните стаи с камери
 
maturite

 

До един месец ще се пазят записите от матурите, разпореди образователното министерство. Изискването ще бъде сведено официално до знанието на директорите от областта на работна среща утре.  Записите   няма да се съхраняват в срок, както досега, по лично усмотрение на директорите, а задължително в рамките на един месец. Мярката се прилага с цел затягане на контрола при провеждане на зрелостните изпити. Идеята е видеонаблюдението да гарантира, че при сигнал за преписване ще има проверка и наказания. Миналата година в Английската гимназия в Пловдив бе сгрешен изпитният вариант, от което се оказаха потърпевши над 50 ученици.

За първа година матурите ще се провеждат само в тези класни стаи, в които има камери. Директорите на училищата, в които има монтирани камери, ще трябва да   разпоредят  проверка на изправността на снимачната техника  за видеонаблюдение. В момента се прави проучване за броя на камерите в училищата и в кои школа се налага да се купува спешно техника. По предварителни изчисления об що 5000 камери са необходими за осигуряване на видеонаблюдение на матурите. В изпитните зали ще има минимум 13 ученици и максимум 15.В училищата, в които ще се провеждат матури, ще се поставят на видно място информационни табели, уведомяващи учителите и учениците за използването на средства за видеонаблюдение.  За всяка класна стая са предвидени по двама квестори, както и за всеки коридор и вход.
Днес е последният срок, в който зрелостниците трябва да изберат по какъв предмет да държат втората задължителна матура. Обикновено най-предпочитаният предмет е географията, въпреки ниските резултати.
Матурата по български език и литература ще се проведе на 20 май, а вторият задължителен зрелостен изпит, който е по избор, ще е на 22 май.