Състезанието, в което участваха ученици от 27 държави, се проведе онлайн

Два медала за България спечелиха едни от най-добрите ни гимназисти по химия от Международната Менделеева олимпиада. Единият е за Павел Николов от Математическата гимназия „Академик Кирил Попов“, а другият – за Дамян Францов от Софийска математическа гимназия “Паисий Хилендарски”.

Състезанието тази година се проведе онлайн, като на 14 и 15 юли учениците решаваха задачи по 5 часа дневно. Нашите момчета успяха да завоюват две сребърни отличия в конкуренция с над 100 участници от 27 държави в престижния турнир по химия. Малко не достигна на другите ни двама състезатели – Георги Недялков и Теодор Маслянков, за да вземат бронз. Ръководители на българските химици са доц. Христо Чанев и гл. ас. д-р Даниела Цекова от Факултета по химия и фармация на Софийския университет.

Четиримата български участници.

Павел е бъдещ единадесетокласник в специалност “Приложно програмиране”. Миналата година през август той взе участие в Международния турнир на младите естествоизпитатели в Минск. Павел е златен медалист от 50-тото юбилейното издание на Националната олимпиада по химия и опазване на околната среда. Тогава той стана първи в трета възрастова група с 89,8 точки, след като се състезава в два кръга – теоретичен и експериментален.

През 2021 г. се предвижда Менделеевата олимпиада да се проведе в Будапеща. Припомняме, че миналата година химиците ни завоюваха един златен и два сребърни медала и диплома от надпреварата. Първия златен медал за България спечели Евгени Стателов от ЕГ „Пловдив“.

Състезанието се провежда от 1992 г. Традиционно участниците в отборите са избрани от най-добре класиралите се ученици в Националната олимпиада по химия.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.