Българските участници премериха знания с 316 ученици от 79 държави

Единадесетокласникът от Математическата гимназия Павел Николов спечели сребърен медал от Международната олимпиада по химия. Престижното състезание, в което премериха знания 316 ученици от 79 държави, се проведе онлайн от 23 юли до 2 август. Провеждането бе съобразено с повечето часови зони по света, но водещо беше японското време, тъй като виртуален домакин беше Страната на изгряващото слънце. На 28 юли бе теоретичният изпит, продължил 5 астрономически часа.

Българските химици се представиха достойно, всеки от тях спечели по един медал. Това са общо 4 медала – 1 сребърен на Павел и 3 бронзови на  Теодор Маслянков (12 клас, СМГ), Георги Недялков (12 клас, СМГ),  Самуил Петков (11 клас, СМГ) спечелиха 1 сребърно и 3 бронзови отличия. Момчетата се състезаваха заедно на място в Националната природоматематическа гимназия. Техни ръководители бяха доц. д-р Донка Ташева и доц. д-р Пенка Василева от Факултета по химия и фармация на СУ “Св. Кл. Охридски”.

В края на април същите състезатели представяха България на Менделеевската олимпиада, от която също спечелиха 1 сребърно и 2 бронзови отличия.

Международната олимпиада по химия се провежда за първи път през 1968 г. в Чехословакия, а България е участник още тогава като наблюдател и се явява като редовен участник на следващата 1969 г. в Полша – досега. България е домакин на МОХ през 1982 г., когато тя се провежда в Бургас. От 1999* г. до 2021 г. нашите ученици са спечелили общо 60 медала: 5 златни, 13 сребърни и 42 бронзови.