Четиримата български участници.

Четирима български ученици спечелиха четири медала от най-престижния турнир в света

 

Четиримата български участници.

Най-добрите български ученици по химия спечелиха четири медала от Международната олимпиада. Те се състезаваха в 52-то издание на най-престижния турнир в света за годината, където онлайн се конкурираха с 240 ученици от 60 държави. Родните гимназисти завоюваха 1 сребърен и 3 бронзови отличия. Сред тях е бъдещият 11-класник от Математическата гимназия Павел Николов, който спечели бронз.

Сребърният медал отиде при Дамян Францов (СМГ), а останалите бронзови заслужиха Павел Георги Недялков (СМГ) и Теодор Маслянков (СМГ). Техни ръководители са доц. д-р Донка Ташева и доц. д-р Пенка Василева от Софийския университет.

Поради особения регламент на Международната олимпиада по химия тази година, състезателите бяха събирани в класни стаи в родината си, където в рамките на 5 часа решаваха задачи. Виртуален домакин на 52-то издание бе Турция.

Международната олимпиада по химия се провежда за първи път през 1968 г., като България е редовен участник още от следващата 1969 г. в Чехословакия. Участниците в българския национален отбор се избират измежду най-добре класираните участници на Националния кръг на олимпиадата по химия. България е домакин на Олимпиадата през 1982 г., като тя се провежда в Бургас.

Миналата година надпреварата се проведе в Париж, а българите спечелиха златен, сребърен и 2 бронзови медала.

Припомняме, че преди две седмици Дамян Францов и Павел Николов спечелиха сребърни медали от онлайн изданието на Менделеевата олимпиада.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.