Проектите на 16 детски градини и 9 училища за повишаване на дигиталните компетентности ще получат общинско финансиране

Учебната 2023/2024 година ще даде възможност на над 3 700 пловдивски ученици от 150 паралелки да използват персонални компютри за обучение по модела 1:1, сочат данните на община Пловдив.

Училищата са подкрепени от двете общинските програми, които ежегодно осигуряват средства за модернизация на учебния процес и повишават дигиталните компетентности в сферата на образованието. Към тях от тази година се добавя и новата концепция на Министерството на образованието и науката за изграждане на STEM центрове във всяко училище по мащабния проект към Плана за възстановяване и устойчивост. Предвидените средства за пловдивските общински училища са 19 028 400 лв.

За единадесета поредна година Община Пловдив осигурява от бюджета средства за модернизация на учебния процес. Тази година близо 400 000 лв. ще получат 16 общински училища за оборудване на специализирани кабинети и разкриване на нови паралелки „Едно към едно“.

„Интересът към осъвременяване методите на преподаване и създаването на иновативни образователни практики все повече набира скорост, което в никакъв случай не отхвърля т.нар. класическо преподаване. Факт е обаче, че според данни на ООН в днешния модерен свят над 70% от работните места изискват работа с компютър“, казва зам.-кметът Стефан Стоянов. Според него учителите в Пловдив са на изключително високо ниво и много от иновациите в образователния сектор започват от тях.

В резултат от дейностите по програмите, освен увеличаването на броя на паралелките, обучаващи се по модела 1:1, се увеличават и Гугъл референтните училища.

Повишаването на дигиталните компетентности в сферата на образованието се подпомагат и по друга общинска програма, започнала през 2017 година. Тази година 60 000 лв. от нея са получили 16 детски градини и 9 училища, по която ще бъдат обучени близо 600 представители от образователните институции и сертифицирани 50 учители за Google Certified Educator.

Одобрените проекти по програмата са на: ДГ „Рая“, ДГ „Чучулига“, ДГ „Дъга“, ДГ „Детелина“, ОУ “Тодор Каблешков”, ДГ “Десислава”, ДГ “Наталия”, ДГ „Маргаритка“, ДГ „Буратино“, ОУ “Захари Стоянов“, ДГ “Бреза”, СУ “Христо Груев Данов”, ДГ “Щастливо детство”, ОУ “Яне Сандански”, СУ “Св. Седмочисленици”, ДГ “Незабравка”, СУ “Никола Вапцаров”, ДГ “Малина”, ДГ “Чайка”, СУ “Братя Миладинови”, ДГ “Марица”, ОУ “Васил Петлешков”, ОУ “Княз Александър I”, ДГ “Червената шапчица”, ДГ  “Мирослава”.